Pitanje savetnici

Nisam sigurna u vezi sa izborom fakulteta... znate li neki test?

Nisam sigurna u vezi sa izborom fakulteta jer mi svi govore da nisam stvorena za inženjerstvo, a mene to najviše zanima. Možete li da me uputite na neki test koji bi mi pomogao u odluci?

877
pre 12 godina

Odgovor savetnice:

Koliko vidim iz mejla, ti ideš u vazduhoplovno tehničku školu. Ne znam koji smer, ali pretpostavljam da se radi o nekom stručnom smeru koji podrazumeva i tehničke predmete. Ne znam koja si godina, ali pretpostavljam završna, četvrta. Ako sam u pravu za prethodno, to znači da si ti za ove četiri godine mogla makar delimično da se upoznaš kroz predmete sa inženjerskom strukom i imaš neku predstavu o tome šta je ona i šta sve podrazumeva.

To šta ti okolina govori jeste bitno, posebno u tvojim godinama. Ali i kada smo stariji, jako nam je važno sta ljudi oko nas kažu i misle o nama, kako nas vide... Ali, sa druge strane, oni ne žive tvoj život i neće ga živeti, i ne donose odluke za tebe već ih ti sama moraš donositi, i kada vreme prođe, ti ćeš sama biti odgovorna za to što si odlučila. To je breme odrastanja, ali to je istovremeno i super jer znači da si svoj čovek, odrastao.

Ako ti već govore da nisi za inženjersku struku, trebalo bi da ih pitaš zašto tako misle. I ko ti to govori? I koliko iskustva ima osoba koja ti govori i šta ona ili on zna o inženjerstvu? Ako to misle zato što si žensko, mogu odmah da ti kažem da znam neke žene i devojke koje su na ETF-u završavale studije i bile odlični studenti, među najboljima i zaposlile se posle u telekomunikacijama u odličnim firmama. Ti mi nisi precizirala šta te tačno interesuje, ali ovo je bio samo primer. U svakom slučaju, ako je njihov motiv predrasuda prema polovima i tome šta je posao za ženu a šta nije, mislim da to ne treba previše da te remeti jer živimo u 21. veku i na kraju to su samo njihove predrasude. Ako pak imaju neke jače argumente, porazgovaraj bolje sa njima i preispitaj se.

Ja mislim da je super kada mlada devojka ima odlučna i konkretna interesovanja i zna šta hoće. Pod uslovom da ti ta ideja nije pala s Marsa bez ikakvog reda. Ako ti u sebi prepoznaješ i znaš zašto te to interesuje i zašto je to dobro, bolje ti je da porazgovaraš sa stručnjakom nekim iz te oblasti, sa nekim ko već studira to što te interesuje ili radi to što te zanima i tako dobijes apdejtovane i konkretne informacije, nego što će ti i jedan test pomoći.

Naravno, postoje testovi koji mere neka interesovanja, ali ja kao psiholog mogu slobodno da ti kažem da su i oni sami dosta neodređeni. I da se odgovori uvek nalaze u nama samima a ne u testovima.

Ako pak želiš da se testiraš, prvo bih ti preporučila da se obratiš školskom psihologu ili pedagogu ako ga imate. Oni bi trebalo da imaju pri sebi uvek testove interesovanja. Ili ako ne u tvojoj školi u školi nekog tvog druga/drugarice. Jer su oni već navikli da testiraju srednjoškolce i imaju dobru praksu u tome. Ako si iz Beograda, mogu da te uputim u Centar za karijeru na Pravnom fakultetu, koji se nalazi na Bulevaru revolucije. To je savetovalište za sadašnje i buduće studente i tamo isto direktno, oči u oči mogu da ti pomognu. Ako ne to, onda možeš preko telefona, a verujem da na internetu sve to može da se nađe, možeš da se obratiš Nacionalnoj službi za zapošljavanje, koji još uvek, mislim, rade sa đacima i rade testiranja. To se zakazuje i čeka se dosta vremena, ali možeš da probaš.

Nadam se da sam makar delimično pomogla.