Pitanje savetnici

Da li da se prebacim u ekonomsku?

Zdravo! Kada sam završila 8.razred nisam znala šta da upišem. Dvoumila sam se između ekonomske i medicinske i izabrala sam do kraja medicinsku smer medicinska sestra-tehničar. Ja mislim da sam pogrešila i da

meni ovo gradivo ne ide. Ni jedan predmet mi posebno ne ide ali ovo pogotovo. Posle srednje škole želim da idem na fakultet. Da li da se prebacim u ekonomsku? Šta da radim?

1125
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Nije rekost da se mladi ne pronađu u srednjoj školi koju su upisali. Postoji više opcija o kojima možeš da razmisliš. Jedna opcija jeste da završiš medicinsku školu, a da kasnije upišeš fakultet koji te interesuje. Većina fakulteta kao uslov postavlja samo to da je završena srednja škola u četvorogodišnjem trajanju, a ne postavlja uslov o vrsti srednje škole. Moguće je samo da bi bilo potrebno da se dodatno spremaš za upis ukoliko odlučiš da upišeš fakultet koji ima predmete koje nisi imala u srednjoj školi. Takođe, možeš da razmisliš i o tome da li ti je samo teško da učiš u medicinskoj školi, pa da razmisliš o strategijama pomoću kojih ti učenje može postati lakše, ili si sigurna da te to ne interesuje i da ne želiš time da se baviš.
Pored toga, imaš i opciju da promeniš srednju školu. Ukoliko izabereš srednju stručnu školu, kao što je ekonomska, bićeš u mogućnosti da se pojedinim zanimanjem baviš i bez završetka fakulteta. Međutim, ako si sigurna da želiš da upišeš fakultet i gimnazija može predstavljati dobru opciju jer pruža širok opseg znanja iz različitih predmeta. Na kraju, predložila bih ti da istražiš čime bi sve mogla da se baviš posle Ekonomskog fakulteta, pošto on omogućava različita usmerenja i zaista različiti opseg zanimanja kojima bi se mogla baviti. Na kraju, nije loše ni da razmisliš šta je bilo ključno da doneseš odluku da upišeš medicinsku školu i kakva vrsta informacija ti je tada bila potrebna da bi donela pravu odluku, pa da tu vrstu informacija potražiš i sada.