Savetnica

Mnogo mi loše ide matematika, tako da ne znam koji fakultet da upišem.

Pitanje:

Ja sam treći razred, mnogo mi loše ide matematika, tako da ne znam koji fakultet da upišem,u prvom planu mi je bio ETF, ali zbog matematike sam odustao, hteo sam Filozofski fakultet (tačnije istorija), ali se sukobljavam sa roditeljima,jer kao oni misle da nema posla u Srbiji posle toga, i da se sve vrti oko programiranja i računara, zanima me koji biste mi vi fakultet predložili.

Odgovor:

Odabir fakulteta jeste veoma važna i nimalo laka odluka. S obzirom na to da si treći razred, imaš dovoljno vremena da se detaljno informišeš o različitim mogućnostima.

ETF i Istorija su dve veoma različite oblasti, zato je važno da probaš da zamislis sebe u jednoj ili sasvim drugoj oblasti, odnosno da istražiš čime bi mogao da se baviš nakon njih. Za početak, možeš se informisati ovde http://karijera.bos.rs/zanimanja/show_info/99 i ovde http://karijera.bos.rs/zanimanja/#show_info/233. Ukoliko je matematika nešto što ne voliš i u čemu ne želiš da se usavršavaš, verovatno će ti biti teško da završiš fakultet na kom je ona veoma zastupljena i da se kasnije baviš time. Međutim, ukoliko voliš matematiku a samo procenjuješ da ti ne ide dobro, možeš da pokušaš da poboljšaš svoje znanje i veštine u ovoj oblasti. Takođe bih ti predložila da malo odložiš konačnu odluku i da pokušaš da istražiš još opcija, odnosno da pokušaš da vidiš šta bi ti još odgovaralo osim dva pomenuta fakulteta. Možda postoji nešto treće, što bi ti takođe odgovaralo,a o čemu nisi razmišljao. Možda bi bilo dobro da uradiš testove na našem sajtu BOŠ karijera, da pogledaš zanimanja koja su ti ponuđena i proceniš da li ti se neko dopada.

Na kraju, razumem zabrinutost tvojih roditelja i treba da imaš u vidu da oni žele ono što je najbolje za tebe. Predložila bih ti da se dobro informišeš o različitim opcijama i da onda razgovaraš sa njima o tome šta ti želiš i zbog čega. Dobro bi bilo da pre tog razgovora istražiš o mogućnostima za zapošljavanje nakon željenog fakulteta, kako bi mogao da im predstaviš i tu informaciju.

3826
13.06.2016
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.