Pitanje savetnici

Veoma me zanima novinarstvo pogotovo posao izveštaca (reportera).

Poštovana, kao i većina mojih vršnjaka muči me pitanje šta nakon srednje škole. Veoma me zanima novinarstvo pogotovo posao izveštaca (reportera). U toku osnovne i srednje škole volontirala sam u mnogim casopisima ali nažalost nisam uspela da se usavršim u TV novinarstvu koje me najviše zanima. Pošto sam vrlo dobra učenica radi sigurnosti da ne ostanem neupisana pored FPNa razmišljala sam i o Pravnom fakultetu smer za međunarodno pravo. Ipak, plašim se da posle završenog pravnog neću moći da radim kao novinar takođe ne znam kojim bi se poslovima mogla baviti nakon međunarodnog prava? I da, da li znate koji su kriterijumi potrebni da bih radila na N1 ili Al Jazeeri?

1471
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Hvala tebi na pitanju! Za početak najbitnije je to što si prepoznala šta je to što tebe interesuje i čime želiš da se baviš. Odlično je što si već stekla određeno iskustvo u oblasti koja te interesuje!

Novinarstvo jeste jedno od profesija koje ne uslovljava određenim fakultetom. Naravno da je bolje završiti novinarstvo kako bi se bolje upoznala i pripremila sa strukom, ali to ne znači da ćeš biti manje uspešna kao novinarka i posle nekog drugog fakulteta. Mnogi novinari/ke su završili srpski jezik i književnost, pravo, sociologiju čak i medicinu i druge fakultete. Ne znam tačno koji su uslovi za rad na televizijama koje si navela, ali na njihovom sajtu možeš da pratiš konkurse i da tokom studija pokušaš kroz praksu da stičeš potrebno iskustvo. Veoma je važno da tokom studija, bilo da je to FPN ili Pravni fakultet, budeš aktivna kroz različite vidove usavršavanja kako bi stekla što više iskustva i povećala svoju zapošljivost kao mlada novinarka :)

Što se tiče poslova kojima možeš da se baviš posle prava, možeš da radiš u nizu državnih institucija, u advokatskim kancelarijama, privrednim društvima i nevladinim organizacijama. Usmeravanje na međunarodno pravo bi moglo da ti pomogne da se baviš tom specifičnom oblašću prava.