Pitanje savetnici

Imam problem oko odabira fakulteta.

Imam problem oko odabira fakulteta. Moj problem zasniva se na tome što sam veoma neodlučna i bojažljiva po pitanju izbora posla budućnosti. Meni dosta dobro idu prirodne nauke, a od malena sam bila zainteresovana za istraživanja svih vrsta. Medjutim, ja bih želela, kao i ostali, da uskladim ljubav i novac, što je po meni malo problematično. Oduvek me je sa jedne strane privlačilo pravo(mada sam odustala od toga jer ne volim istoriju), kriminalistika, diplomatija, a sa druge radije bih uradila i 200-300 zadataka iz hemije matematike, nego naučila dve strane proste teorije. Volim logički da rešavam stvari, i logika mi je uvek bila jača strana. Pa sam tu našla smer koji mi se dopada. Biotehnologija i biohemijsko inženjerstvo. Problem je sto tu nema puno matematike, a bojim se jer nisam sigurna ni u šta. Volela bih da odem na diplomatiju, ali mislim da bih pogrešila sa izborom jer ne bih radila stvari koje volim (osim što bih možda putovala, što obozavam, i videla nešto što do sada nisam, upoznala nove kulture i jezike). Takodje sam dosta ambiciozna, želja mi je da naučim nekoliko jezika. Naravno, danas mi svi predlažu da idem na informatiku i sve što ima veze sa kompjuterima. Ali ja sebe ne vidim u tom poslu. Ne bih želela da mi životni posao bude rad na kompjuteru najmanje 8 sati dnevno, ne želim ceo život da progamiram. Razmišljala sam čak i o PMF-u, medjutim, ne znam kojim poslovima bih mogla da se bavim posle toga, a ne mislim da sam osoba za profesora. Razmišljala sam takodje i o arheologiji, ili drugim smerovima u kojima se pominje neko istraživanje, neki rad na otvorenom, negde gde se uključuje logika, i itd.. Veoma sam zbunjena, izgubljena, vremena je sve manje, i dok svi vec počinju sa pripremama za fakultet, ja ne znam ni koji ću, rastrzana sam na dve skroz suprotne strane. Šta mi Vi savetujete?

950
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Vidim da dosta razmišljaš o tome šta bi mogla da upišeš i da to činiš veoma temeljno, što je odlično. Takođe je dobro što razmišljaš i o svojim interesovanjima i veštinama i tome koja zanimanja bi im odgovarala. Razumljivo je da si neodlučna i da se pomalo plašiš koji ćeš izbor napraviti, ali možda ćeš se najbolje izboriti sa tim tako što ćeš napraviti strategiju na koji način možeš da doneseš odluku. 
Nabrojala si zaista veliki broj različitih fakulteta i smerova. Možda bi bilo dobro da napišeš sve opcije o kojima razmišljaš i da onda prikupiš informacije koje su ti neophodne kako bi donela odluku. Za početak možda bi mogla da ih podeliš u dve grupe - sa jedne strane tu su fakulteti koji su povezani sa prirodnim naukama (Biotehnologija i biohemijsko inženjerstvo, PMF) a, a sa druge strane fakulteti koji su povezani sa društvenim naukama (pravo, diplomatija, arheologija). Pored tvog interesovanja za prirodne nauke i za primenu logičkih veština, ako sam dobro razumela interesovao bi te i rad na otvorenom. Ovi zaključci koje si donela o tome koje su tvoje veštine i u kakvom okruženju bi volela da radiš bi mogli da ti budu osnova za dalje prikupljanje informacija.

Sada je pravo vreme da istražiš studijske programe koje si navela. Recimo, tačno je da je potrebno polagati istoriju da bi se položio prijemni ispit, i da bi imala mali broj predmeta direktno povezanih sa njom, ali najveći broj predmeta nije ni na koji način povezan sa istorijom, kao što to nje ni posao kojim bi se bavila po završetku ovog fakulteta. Takođe, Prirodno-matematički fakultet ima različite studijske programe koji vode različitim zanimanjima (http://karijera.bos.rs/zanimanja/#show_info/246http://karijera.bos.rs/zanimanja/#show_info/131http://karijera.bos.rs/zanimanja/#show_info/223), tako da nije nužno povezan samo sa nastavničkim poslom. Predložila bih ti da pročitaš opise zanimanja na našem sajtu, kao i da pogledaš sajtove fakulteta koji te zanimaju. Ukoliko se dobro služiš engleskim jezikom, možeš da pogledaš i ovaj sajt https://www.onetonline.org/find/, na kom možeš da pretražuješ zanimanja po veštinama i interesovanjima povezanim sa njima, a onda i da potražiš više informacija o njima u našoj zemlji. Takođe, bilo bi dobro i da razgovaraš sa osobama koje se bave zanimanjima koja te interesuju.

Za više informacija o procesu donošenja odluke, predložila bih ti da pogledaš ove publikacije: 

Karijerni informatori (http://site.bos.rs/_cms/uploaded/vrsnjacko%20karijerno%20informisanje.pdf- naročito od strane 6. do 15. 
Vodič za planiranje karijere (http://www.bos.rs/cgcc/uploaded/vodic%20za%20planiranje%20karijere.pdf) - naročito strane 13. do 52.

Ukoliko ti u ovom procesu istraživanja bude trebala još neka pomoć ili podrška, slobodno mi piši.