Pitanje savetnici

Harmonika

U poslednje vreme sve više me muči pitanje "čime da se u životu bavim". Imam svega 16 godina izlazim na jednu veliku životnu raskrsnicu. Moje pitanje bi bilo "Kuda sad". Odličan sam ucenik, a elektrotehnika mi ide od ruke, kao i prirodni premeti. Medjutim, jako dobro mi ide i muzika. Naime sviram harmoniku i polakom prelazim u fazu profesionalnog muziciranja, ali da bih bio vrstan muzicar treba mi mnogo vise vremena za vezbu ali ja ga nemam zbog ucenja predmeta koje imam u skoli. Volim i skolu u muziku, ali ne mogu o oba da budem profesionalac, stoga vas molim da mi pomonete u donosenju odlike...

716
pre 10 godina

Odgovor savetnice:

U potpunosti razumem tvoju dilemu. Medjutim da li si sto posto siguran da ne mozes da uskladis oboje? To je sigurno najtezi put od svih, ali verujem da ako to zaista zelis i mozes da ostvaris. Mnogi su profesionalni sportisti ili muzicari uspevali da uz to zavrse i fakultete. Naravno to podrazumeva mnogo odricanja u drugim sferama zivota, pre svega u slobodnom vremenu.

A sto se tice odluke da se eventualno opredelis izmedju harmonike i nekog fakulteta (pretpotstavljam da bi to bila elektrotehnika) tesko mi je bilo sta da ti sugerisem a da ne bude previse nametljivo. Ipak je to jako bitna odluka. Mogu samo da te posavetujem da dobro razmislis i izvagas, ako vec zelis takvu odluku da doneses. Da li ako se odlucis samo za harmoniku, da li zaista zelis i mozes da zivis taj put. Da li je to ono sto zelis i o cemu mastas i sto mislis da ce te ispuniti profesionalno i privatno i sto ce ti, sto je jako bitno, omoguciti egzistenciju.

Ili pak, ako se odlucis za fakultet, da li ce te zadovoljiti da harmoniku posmatras kao hobi i da u njoj uzivas u slobodnom vremeneu. Ako sam razumela to je tvoja dilema.

Posavetuj se sa roditeljima, profesorima i nekim starijim muzicarem ako takve poznajes. Sve saslusaj, i ti dobro razmisli, i onda donesi odluku sam. To je najbolji savet koji trenutno mogu na osnovu onoga sto si mi rekao da ti dam. Ako zelis pisi opet.

Srećno, Milena. 6 Oct 2008