Pitanje savetnici

Imam dilemu gde usmeriti pažnju u smislu profesije, budućeg zanimanja

Poštovani savetnici, obzirom da nisam više ni tako mlada (26 godina), niti "slobodna" (majka 5to mesečnog deteta) imam veliku želju ali i dilemu gde usmeriti pažnju u smislu profesije, budućeg zanimanja. Sa diplomom turistickog tehničara sam prilično ograničena u smislu zaposlenja. Sa ovim obrazovanjem sam nakon srednje škole radila u ugostiteljstvu u zemlji i inostranstvu, nakon čega uviđam važnost usavršavanja i daljeg obrazovanja. Zanimaju me mogućnosti i predlozi na temu turizmologije u našoj zemlji, poput obuka, kurseva .. Kako do posla vaspitača u predškolskoj ustanovi? Da li u Beogradu postoji trogodišnja škola za ovaj obrazovni profil, kako do licence? Postoji li kvalifikacioni ispit, nisam u mogućnosti da pohađam četvorogodišnje školovanje.

1015
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Hvala ti na pitanjima. Ako sam te dobro razumela, sada razmišljaš o više opcija. Jedna je da se dalje usavršavaš u oblasti turizma, i to preko određenih kurseva i obuka, a druga je da se preorijentišeš na zanimanje vaspitačice. Što se tiče turizma, nisam sigurna koje obuke bih ti predložila pošto taj predlog zavisi od toga šta ti je cilj, odnosno šta bi želela da postigneš njima. Možda bi bilo dobro da razmisliš o tome na kakve konkurse za posao u ovoj oblasti bi želela da se prijaviš a šta su poželjna znanja i veštine koja se za njih traže i koja možeš da razviješ, i da u skladu sa tim tražiš odgovarajuće obuke. Sa druge strane, ako se odlučiš za drugu opciju, bavljenje zanimanjem vaspitačice u predškolskoj ustanovi, bilo bi potrebno da završiš odgovarajuće obrazovanje. Više informacija o zanimanju i poslu vaspitača možeš pogledati ovde https://poslovi.infostud.com/info/opisi-zanimanja/files/zanimanje_51/Vaspitac.pdf i ovde http://karijera.bos.rs/zanimanja/show_info/97. U okviru ovog drugog linka, nabrojane su razne visokoškolske ustanove koje osposobljavaju za ovo zanimanje, ali, koliko mi je poznato, u Beogradu ne postoji visoka škola za ovo zanimanje, već samo četvorogodišnje osnovne studije. Međutim, mislim da je dobro i da ih ti sama istražiš i da prikupiš potrebne informacije. U vezi sa licencom, možeš da pogledaš Pravilnik o dozvoli za rad nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika, on sadrži detaljne informacije, a možeš ga pronaći na sledećoj adresi: http://www.mpn.gov.rs/dokumenta-i-propisi/zakonski-okvir/
Želim ti puno uspeha, a ukoliko budeš imala još neko pitanje ili nedoumicu u vezi sa kojom bih ja mogla da ti pomognem, slobodno mi piši.