Pitanje savetnici

Ekonomija ili pravo?

Maturant sam ekonomske škole i imam dilemu... ekonomski ili pravni fakultet? ukoliko biste mogli da mi napisete nesto o ta dva fakulteta npr. poslove koje mogu raditi sa jednim i sa drugim itd. mnogo biste mi pomogli. hvala unapred!

1084
pre 10 godina

Odgovor savetnice:

Što se tice studiranja ta dva fakulteta oni su skroz razliciti i po tematici a i po organizaciji dosta. Ekonomija je dosta reformisana i prilagodjena savremenim potrebama, i prava su reformisana po bolonji. Ali mislim da su na ekonomija malo bolje sve to organizovali. Oba nisu laka za studiranje ali je pravni dosta tezi u smislu sto ima dosta memorisanja gradiva. Naravno kome to ne predstavlja teskocu onda je ok.

Što se poslova tice, savetujem ti da odes na sajtove oba fakulteta i tamo dosta toga mozes da saznas. Sa ekonomijom mozes da radis u banci razlicite poslove, u svim strukturama drzave kao sto su ministarstva razna, gradskoj upravi, lokalnoj upravi, zatim u raznim firmama, kompanijama koje posluju u raznim sektorima kao sto su uvoz, izvoz, proizvodnja svega i svacega, poljoprivreda...., zatim u investicionim fondovima, na berzi. U marketinskim agencijama. Mozes da se bavis medjunarodnim poslovima, zatim vezano za Evropsku Uniju i pridruzivanje njoj.... Zaista mogucnosti su velike sve zavisi od smera koji zavrsis.

A sa pravnim faklultetom mozes da radis kao advokat, a pre nego sto postanes advokat da radis kao pripravnik u advokatskoj firmi, zatim u sudu kao pripravnik, branilac, kasnije sudija, u medjunarodnim organizacijama kao sto su razni ogranci Ujedinjenih Nacija, Svetska Banka... razlicite Ne vladine organizacije koje zastupaju razlicite grupe ljudi, manjine ili se bave nekim specificnim delom drustva ili drzave kao sto je pitanje EU...Onda u policiji u bezbednosno informativnoj agenciji, u svakom ministarstvu radi po neki pravnik....Takodje mozes da radis i u raznim privatnim firmama, kompanijeme, manjim i vecim preduzecima jer svakome od njih je pravnik neophodan. Sigurno ima jos dosta poslova koje sam izostavila, zato ti savetujem da odes na njihove sajtove pogledas koji sve smerovi postoje, zatim koji sve predmeti postoje. I prakticno svaki predmet ti je neko radno mesto, jer mozes biti specijalno strucnjak u toj jednoj oblasti koja je opisana u jednom predmetu.

Pozdrav, Milena