Pitanje savetnici

Arhitektura/pravo/finansije...

Možda je još uvek suviše rano da o tome odlučujem, ali s obzirom na sadašnjost i teškoću življenja koja je primarni problem jedne porodice sa osrednjom finansijskom situacijom, obraćam se Vama za savet... Ucenica sam srednje turisticke skole u Beogradu i dosta dobar ucenik. Inače sam iz Uba, male varošice, koja se nalazi u neposrednjoj blizini Valjeva. Zapravo ovu školu nisam ni želela da upisem, štaviše to sam učinila radi drugarice. Ne mogu reci da sam se pokajala, ali opet nije svejedno uciti neku skolu koja vas bas i ne interesuje. Posle ove skole, kao sto je i ocigledno, ne zelim da je nastavim ni u kakvom smislu. Veoma sam zainteresovana za arhitekturu, kao i za prava ili pak mozda neke finansije. Profesori mi inace kazu da sam definitivno otisla u pogresne vode. U crtanju sam dovoljno dobra, precizna i veoma veoma pedantna, kao i detaljista. Dosta dobro mi idu prirodne nauke, primer matematika ,hemija, fizika, ali i jezici mi leze.Inace ucim tri jezika engleski, francuski i spanski, a zainteresovana sam jos i za nemacki i italijanski. Optimista sam veliki a i veoma ambiciozna. Uvek se borim za svoja prava i nikome ne dozvoljavam da me u tome osporava. Jednostavno zelim da zavrsim skolu i da radim da bi zivela a ne da zivim da bi radila. Hvala unapred za odgovor...

P.S.Sudbina ne zavisi o srece nego od izbora!

637
pre 10 godina

Odgovor savetnice:

Nikad nije rano za razmišljanje. Ne znam koji si razred, moze da bude samo eventualno rano za definitivnu odluku. Ali dobro je da se time bavis na vreme posebno sto si svesna da si iz pogresnih razloga upisala srednju skolu i pogresila. Greska na kojoj ucis sada. Ako sam te dobro razumela ti zelis da upises nesto u skladu sa svojim potencijalima aili istovremeno da bude prosperitetno zanimanje i finansijski isplativo. Sva tri fakulteta koja si navela to jesu. Sto se jezika tice i tvog talenta u tom polju mislim da to i dalje mozes da razvijas mimo fakulteta i da je tao najbolje. To ce ti uvek biti kvalitet vise uz tvoje osnovno obrazovanje.

Arhitektura, pravo i finansije....Prema onome sto si mi opisala o predmetima u kojima si dobra, mislim da je arhitektura najbolji izbor za tebe. Ali ne mogu da tvrdim, niti zelim, to je na tebi da utvrdis. To je odlican fakultet, velike su sanse da ces imati dobar posa, naravno ako ostanes u Beogradu. Ne verujem da u Ubu ima puno posla za njih. Pravo je isto dobar izbor, nije verovatno toliko zanimljiv i kreativan fakultet kao ovaj prethodni, ali nudim dosta mogucnosti i opcija za posao, nije se tesko zaposliti sa tim fakultetom i verovatno bi mogla da radis u svom rodnom mestu - ako je to u opste tvoja zelja. Što se finansija tiče....ne znam na koje si konkretno mislila. Da li neki privatni fakultet - o njima zaista ne znam puno. Ili kao smer na ekonomskom. To je isto dobar izbor. Ekonomija je sve bolji fakultet. Finansijski strucnjacvi su sigurno zanimnja koja su aktuelna sada a bice i u buducnosti. E sada, ne znam koliko sam ti pomogla. Ako nisam dovoljno...pisi opet sa novim pitanjima.

Pozdrav, Milena 6 Oct 2008