Pitanje savetnici

Dramaturgija...

Prosto ne znam odakle da pocnem :) Zanima me mali milion stvari, ali nekako u poslednje vreme sve vise naginjem dramaturgiji...Zanima me (pod uslovom da upisem :) koliko je to profitabilno i da li sam samo ogranicen na to jedno zanimanje kada zavrsim? Hvala unapred!

847
pre 10 godina

Odgovor savetnice:

Dragi ,

vidim da te "muči" više stvari, ali tvoje pitanje se konkretno odnosi na dramaturgiju. Kao i sa svim fakultetima koji spadaju u umetničku grupu, uslovno rečeno, tako i sa dramaturgijom stvar je drugačija nego sa drugim fakultetima generalno. Ti se tamo, naravno, školuješ za dramaturga. i to zanimanje ima periode kada je više i manje traženo. Ali ono ne zavisi od promena na tržištu rada u toj meri kao ostala zanimanja. Ako je ekonomska situacija relativno stabilna, i u kulturu i umetnost se ulaže na nekom zadovoljavajućem nivou - to zanimanje je da kažem "podmireno". U tom smislu ne mogu da ti pišem o tome koliko je profitabilno itd.

Postoji još jedan dodatni aspekt tih umetničkih zanimanja. Ljudi kojiupisuju i završavaju te fakultete su po pravilu talentovani, to bi trebalo da bude neki preduslov, i samim tim polje njihovog rada ne mora da bude strogo ograničeno kao što je često slučaj sa drugim strukama. Moje je mišljenje, makar, da uposlenost ili zaposlenost tih struka ne diktira samo tržište, nego mnogo više sami oni. Naravno postoje objektivni spoljašnji uslovi. Kao što je na primer bilo ratno stanje, bombardovanje i tim slične situacije....koje utču na celokupno društvo pa na žalost potreba za duševnom hranom se prva potiskuje i samim tim manje je posla za kulturne i umetničke radnike. Što nekima naravno ne znači i blokadu u inspiraciji i oni baš u takvim periodima rade punom parom. Sa druge strane koliko ćeš sa tim fakultetom imati neku materijalnu satisfakciju.... Zaista je teško odgovoriti. Definitivno da pozorišta ima dosta u Beogradu, Srbiji i da rade, čak se ponegde otvaraju i privatna pozorišta...Film takođe ne stagnira. Ali koliko bi ti radio kao dramaturg to ne može niko da ti kaže, pa ni ja.

Opet pitanje ograničenosti tvog rada samo na to polje, mislim da sam već odgovorila. Samim tim što je to umetničko, kreativno zanimanje koje se prožima sa različitim drugim umetnostima i medijima mislim da ti u nudi, u potencijalu, različite angažmane koji nisu isključivo svedeni na dramatizaciju različitih proznih dela. Ali opet, to dosta zavisi od tebe. Nadam se daje razumljivo ovo što sam odgovorila. I da te je odgovor donekle zadovoljio. Ako ne, piši opet.

Pozdrav, Milena 21 Nov 2008