Pitanje savetnici

Kako da učim? Ne znam kako?

Kako da učim? Ne znam kako?

1657
pre 12 godina

Odgovor savetnice:

Ne znam konkretno šta je tvoj problem, dosta je opširan. Verujem da umeš da učiš, samo si se malo umorila ili ti je pala motivacija ili... ko zna šta, ali imaš neki svoj razlog - i to je skroz ok.

Opšti odgovor na tvoje pitanje je: bilo bi super za početak, kada uzmeš taj neki konkretni predmet, npr. istoriju, u ruke da učiš, da se prvo motivišeš. Šta to znači? Da nađeš razlog zbog koga bi uopšte učila. I da nađeš smisao. Jer kada budeš našla smisao, lakše će ti sve dalje ići. Npr. istorija ti koristi da upoznaš sebe na neki način, jer upoznajući svoju istoriju, shvataš gde i kako živiš, u kojoj zemlji i kako je ona nastajala, kako su živeli tvoje bake/deke, čukunbake, .... itd. ili kako generalno svet funkcioniše, zašto ljudi ratuju, zašto ovo zašto ono... Ne učimo uvek samo zbog ocena. Već i da bismo bili bolji i pametniji, a sutra će nam to u životu pomoći. Ali nekada učimo zbog ocene, da nas ne bi roditelji više smarali, i da kada to skinemo s vrata, opet budemo slobodni i možemo da radimo sta nam je volja...
Ali svaki predmet ima svoj smisao i ako ti je nekada dosadan i čini ti se glup, u stvari kasnije posle par godina shvatiš da ti u životu ipak treba nešto od toga.

E, kada razrešiš prvi korak i nađeš razlog zašto je za TEBE uopšte dobro da učiš, onda sedneš i vidiš koliko ti je gradiva ostalo. Onda vidiš koliko vremena imaš i pokušaš to gradivo nekako da organizuješ, i kažeš sebi: imam tri dana, danas ću to i to, sutra to i to i prekosutra ostalo i ostaviš malo vremena da se preslišaš. Kada ga podeliš u manje celine, onda kreneš da čitaš. Trudi se da si odmorna, naspavana, sita i da imas vremena i da te mobilni i druge stvari ne ometaju. Odvoji sat vremena samo za to, ili više ako ti treba. Lepo polako to pročitaj i potrudi se da razumeš šta tu piše i šta je pisac hteo da kaže. Onda opet još jednom pročitaj i podvuci ono sto je najbitnije. Ali ne sve, samo po neki datum, naziv neki, nešto što je baš bitno. Onda probaj to da ponoviš, ostavi knjigu/svesku otvorenu da možeš da se pomogneš. Ili možeš da učiš sa drugaricom ili bratom/sestrom, roditeljima, pa kada malo to pročitaš, probaš nekome od njih da ispričaš kao da ti hoćeš njih sada da naučiš i da im objasniš. Onda ćeš imati motiv više i bolje ćeš se setiti.

Najbitnije kod učenja je:
1. MOTIV
2. DA TI JE MOZAK SVEŽ I OTVOREN ZA TO ŠTO TREBA DA UČIŠ
3. DA SE TRUDIŠ DA RAZUMEŠ GRADIVO, ZAŠTO JE TO VAŽNO I KAKO JE TO POVEZANO (jer kad razumeš, duže i bolje ćeš pamtiti)
4. DA UČIŠ SVAKI DAN PO MALO A NE SVE ODJEDNOM (i onda ti mozak zablokira i ništa neće da udje u njega)
5. DA SE PRESLIŠAVAŠ I ISPRIČAŠ NA GLAS SVE ŠTO SI NAUČILA.

Nadam se da sam bila od pomoći. Ako imaš još neka pitanja, piši.
Srecno sa ucenjem!