Pitanje savetnici

Posao bez potezanja veze?

Zanima me koji fakultet da upišem, a da mogu biti bezbrižna da ću kasnije imati dobro plaćen posao bez potezanja veze? Volela bih psihologiju ili nešto vezano za rad u laboratoriji. Hvala.

649
pre 10 godina

Odgovor savetnice:

Ti tražiš odgovor za "siguricu". Tako nešto ne postoji. Posebno je teško očekivati u ovim vremenima da neko može biti bezbrižan kada je posao u pitanju. Zatim, postoji neka tendencija i pravilnost u tome koji su poslovi manje ili više plaćeni... Međutim, i to su promenljive kategorije, a predviđanja su zaista jako nezahvalna. Čak i za futuriste :)

Konačno, što se potezanja veza tiče... Naše društvo je još uvek takvo. Nisu potrebne svugde, negde je kompetentnost bitnija, a ponegde je uz kompetentnost potrebna i veza. To je zaostavština nepotizma još iz komunističkog doba. I to će se menjati, ali polako.

Moj savet je da promeniš ugao gledanja. Da upišeš ono što te interesuje, ili da od svega onoga što te interesuje izabereš nešto što proceniš kao najperspektivnije ZA TEBE. Fakultet za koji misliš da bi se pronašla u tim vodama, gde bi mogla da se ostvariš, i posao koji bi mogla sa njim da radiš. Posebno, ako te interesuje dobra plata, onda to podrazumeva da budeš dobra u onome što radiš, jako dobra. A to znači konstantno školovanje i doučavanje.

Naravno postoje uvek primeri onih koji su finansijski uspešni i na drugačije načine, ali ja to ovde ne mogu i ne želim da propagiram. Psihologija je ok za to što ti želiš, ali po meni samo ako te zaista interesuje, makar neka oblast, pa da možeš da svariš da na faksu učiš sve, pa da se kasnije baviš nekom od oblasti psihologije. Ona je dobra, to sam već 100 puta rekla :), zato što ti nudi zaista veliki broj, međusobno potpuno različitih mogućnosti u odnosu na to koji bi posao posle radila. A što se laboratorije tiče... To nisam razumela. Koje, kakve laboratorije?

Pozdrav, Milena 27 Nov 2008