Pitanje savetnici

Turizmologija ili međunarodne studije

Imam problem oko odabira fakulteta. Završavam 4-i razred ekonomske škole, smer turistički tehničar. Prve dve godine sam bila vrlo dobar đak, a u trećoj sam stigla do 4,80 proseka, a nadam se da će takav ostati i u četvrtoj godini. Veoma me zanima sve u vezi sa turizmom i razmišljala sam o upisivanju turizmologije na geografskom. Problem je u tome što su mi svi, (pa čak i profesorka koja je upravo to završila) kažu da posle tog fakulteta neću naći dobar posao i da nije dobro plaćen. Sada sve vise razmišljam o FPN- smeru međunarodne studije. Znam da je to odlazak iz krajnosti u krajnost, ali mi se čini kao da posle toga mogu naći solidno plaćen posao. Zanima me vaše mišljenje da li bih pogrešila upisivanjem tog smera i da li se teško završava?

1367
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Svaka čast na napredovanju u prosečnoj oceni :) To će ti sigurno biti važno u procesu konkurisanja za fakultet. Lepo si primetila da su poslovi koji su povezani sa turizmologijom i poslovi diplomiranog politikologa za međunarodne odnose različiti. Kao turizmološkinja mogla bi da radiš u turističkim agencijama, turističkim organizacijama i institucijama, hotelskim i ugostiteljskim objektima, državnim institucijama, obrazovnim ustanovama... Sa druge strane, diplomirani politikolog za međunarodne poslove može da radi kao analitičar međunarodnih odnosa u službama najviših državnih organa, međunarodnih privrednih organizacija i korporacija, službenik Ministarstva spoljnih poslova i drugih ministarstava srodnog karaktera, diplomata na radu u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, stručnjak angažovan na uključivanju Srbije u evropske integracije, a može da radi i u različitim međunarodnim vladinim i nevladinim organizacijama. Ipak, treba da imaš u vidu da su to samo poslovi kojima bi sve mogla da se baviš, ali da neki od njih, kao što su diplomate i zaposleni u službama najviših državnih organa, zapošljavaju manji broj ljudi i podrazumevaju i dodatne uslove za zapošljavanje. 
Kao što možeš da vidiš, postoji niz poslova na kojima se mogu zaposliti i turizmolozi i politikolozi za međunarodne poslove. Na žalost, ne bih mogla da ti kažem precizne podatke o mogućnostima za zapošljavanje, pošto oni nisu prikupljeni. Predložila bih ti da možda detaljnije istražiš oba zanimanja, koliki je približan raspon plata, opis poslova i koje su potrebne veštine za bavljenje tim poslovima. Evo za početak nekoliko linkova koje možeš da pogledaš na našem sajtu:
Međutim, ohrabrila bi te da nastaviš da istražuješ, pretragom interneta, odgovarajućih publikacija i razgovorom sa osobama koje se bave zanimanjima koje te interesuju. Vidim da te je između ostalog i razgovor sa profesorkom obeshrabrio za zanimanje turizmologa, i iako mislim da je dobro što si razgovarala sa njom kako bi prikupila potrebne informacije, predložila bih ti da pokušaš da prikupiš što više informacija i da razgovaraš sa što više osoba koje se bave određenim zanimanjem kako bi stekla najbolju sliku kojim i kakvim poslovima bi mogla da se baviš nakon završetka određenih studija. Takođe, predložila bih ti da pogledaš i spisak predmeta na oba fakulteta. Težina studija je ipak individualna (nešto što je nekome teško, ne mora biti i tebi), ali pregledom spiska predmeta možeš steći približniju sliku o tome koliko bi ti njihovo učenje odgovaralo. Samo ne zaboravi da su svi koji upišu fakultet u istoj poziciji, i da redovnim i upornim radom možeš dosta toga da postigneš, bez obzira na to šta upišeš.