Savetnica

Da li je moguće da ja nekako upišem Medicinski fakultet?

Pitanje:

Pozdrav, pre svega moram da napomenem da mi se jako dopada ovaj sajt jer sam pronašla ovde sve što me je zanimalo i što mi je bilo potrebno za dalje obrazovanje. Ja sada završavam 4-tu godinu srednje ekonomske škole, pravni smer. Naime, shvatila sam kroz srednju školu da sam pogrešila smer i da sam trebala da upišem srednju medicinsku jer sve više shvatam da želim da upišem medicinski fakultet. Sada imam pitanje za vas da li je moguće da ja nekako upišem medicinski fakultet? Da li je velika barijera to što sam pohađala ekonomsku školu-pravi smer? Da li postoji mogućnost da nekako upišem medicinski fakultet? Nadam se da ćete mi uskoro odgovoriti. :)

Odgovor:

Stvarno mi je drago što ti se dopada sajt! U vezi sa tvojim pitanjem, ponekad se dešava da se učenici ne prepoznaju u srednjoj školi koju upišu i to nije toliko retko. Često to i ne predstavlja nikakav problem, pošto možeš da izabereš da nastaviš školovanje u oblasti koju te zanima. Nažalost, ono što jeste teškoća u vezi sa upisom Medicinskog fakulteta, jeste da se postavlja uslov, odnosno može da ga upiše lice koje ima završenu gimnaziju, srednju medicinsku školu, školu veterinarskog usmerenja i ostale škole iz oblasti zdravstva. Dakle, ne bi mogla da konkurišeš za upis ovog fakulteta sa završenom ekonomskom školom. Međutim, nemoj da se obeshrabriš. Postoji više opcija o kojima možeš da razmisliš i da pronađeš ono što je najbolje za tebe. 


Ukoliko želiš da upišeš Medicinski fakultet, ono što možeš da uradiš jeste da se prekvalifikuješ. To bi podrazumevalo da u srednjoj školi koja je gimnazija ili škola zdravstvenog usmerenja položiš nekoliko ispita i dobiješ diplomu koja ti omogućava konkurisanje za Medicinski fakultet. Ukoliko bi ovo bila tvoja odluka, verovatno ne bi odmah po završetku srednje škole upisala fakultet. O tačnoj proceduri i vremenu koje bi ti bilo potrebno da to postigneš možeš da se raspitaš u odgovarajućoj srednjoj školi. Ta opcija bi ti omogućila da upišeš Medicinski fakultet.


Sledeća opcija jeste da ne upišeš Medicinski fakultet, već da upišeš neke studije koje će i dalje voditi ka pomagačkim zanimanjima koja su u oblasti zdravstva, a za koje ne postoje uslovi u vezi sa vrstom srednje škole.
Na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, postoje i smerovi za koje je potrebna samo završena srednja škola u četvorogodišnjem trajanju: strukovni medicinski radiolog, strukovni fizioterapeut, strukovni radni terapeut, strukovni nutricionista dijetetičar, strukovni medicinsko - laboratorijski tehnolog, strukovni kozmetičar estetičar i strukovni sanitarno-ekološki inženjer. Ukoliko ti se neki od ovih studijskih programa dopadne, možeš da odeš na sajt visoke škole i potražiš detaljnije informacije. Takođe, možeš da razmisliš i o Farmaceutskom fakultetu, ukoliko je to nešto što bi te interesovalo.


Pored toga, možeš da razmisliš o studijama psihologije i usmeravanjem na kliničku psihologiju posle koje ćeš imati mogućnost upisivanja odgovarajuće specijalizacije na Medicinskom fakultetu. Zatim, postoji opcija studija na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu, gde bi se bavila i terapijom i prevencijom određenih poremećaja (u Novom Sadu su ove studije na Medicinskom fakultetu). Zatim tu je i socijalni rad, pedagogija i andragogija, što su takođe pomagačke delatnosti, mada ne u oblasti u zdravstva.


Dakle, postoji više opcija o kojima možeš da razmisliš i dobro je da ih istražiš. Pažljivo razmisli o tome šta želiš, pošto ipak samo ti možeš da znaš šta je najbolje za tebe. Šta god budeš odlučila, želim ti puno sreće i vere u sebe! I naravno, slobodno mi napiši ukoliko mogu da ti pomognem u vezi sa još nekim pitanjem.

5435
27.09.2016
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.