Savetnica

Smer unutrašnjih poslova na Pravnom fakultetu u Novom Sadu

Pitanje:

Četvrta sam godina društveno-jezičkog smera gimnazije, problem je u tome što nisam sigurna koji bih fakultet upisala. Prirodne nauke mi nikako ne idu,a sto se informatike tiče...situacija je malo blaža nego kod prirodnih nauka, jezici mi idu ali nikako ne bih mogla da studiram neki. Raspitivala sam se o smerovima na fakultetima i nigde se ne pronalazim ni najmanje. Mnogo me zanima kriminalistika ali sam iz mnogo razloga Kriminalističku akademiju odbacila kao mogućnost, jedino što mi je nekako privuklo pažnju jeste smer unutrašnjih poslova na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, međutim manjka mi informacija iz prve ruke, tačnije od studenata pomenutog smera za kojima i dalje tragam, volela bih da čujem još neke informacije o smeru jer na sajtovima na kojima ima spisak smerova i neke informacije nema mnogo toga opisanog. Da li je preporučljivo upisati ovaj smer? Učenje mi nije problem od prve godine imam sve petice, jedino matematika štrči, tako da težina ispita i obimnost gradiva nisu problem, jedino me zanima sta nakon završetka tog smera i da li da ga upisujem ako nisam sigurna da li me kriminalistika stvarno zanima ili samo tako mislim zbog knjiga koje čitam i serija i filmova koje svakodnevno gledam koji imaju veze sa kriminalistikom i koje obožavam. Takođe sam primetila gledajući predmete na SUP da nema engleskog jezika, što me je malo začudilo, pa me zanima da li je to sigurno tako, jer sam čula da na nekim smerovima takođe nema engleskog jezika, ali da određeni profesori svoj predmet predaju na engleskom. Svaka pomoć i savet bi mi dobro došli jer stvarno sam u dilemi, a alternativu nemam :) Zanima me samo još da bi mi procena ličnosti možda mogla pomoći u tome da vidim da li sam za taj smer ili ipak nesto što malo blaže i da li se na razgovoru za profesionalnu orijentaciju radi procena ličnosti?

Odgovor:

Mislim da je dobro što razmišljaš o različitim opcijama kao i to što želiš da saznaš informacije i od bivših studenata. Ja ću te uputiti na neke izvore informacija koje možeš da pogledaš. Na sajtu fakulteta je objašnjena razlika između opšteg smera i smera unutrašnjih poslova. Nakon završena oba smera stiče se zvanje: Diplomirani pravnik, tako da možeš da konkurišeš za posao na svim pozicijama koje zahtevaju ovo zvanje. Smer unutrašnjih poslova osim opšteg pravnog znanja potrebnog za obavljanje poslova u pravosuđu, privredi ili u organima vlasti, studentima pruža najšira znanja iz specijalizovanih predmeta vezanih za obavljanje najsloženijih poslova u policiji, vojsci ili bezbednosnim agencijama. Glavna je razlika u predmetima na poslednjoj godini studija, što možeš da vidiš kada pogledaš spisak predmeta. I ja takođe ne vidim da je engleski jezik uključen kao predmet, a o drugim opcijama koje si pomenula uvek možeš da se raspitaš kada pozoveš studentsku službu fakulteta čiji kontakt možeš pronaći na sajtu.
Dakle, kada bi završila ovaj program ti bi pre svega bila pravnik, sa dodatnim znanjima koja bi ti omogućila da radiš poslove u oblasti kriminalistike (na primer da budeš inspektor). I ja takođe mislim da bi ti bilo korisno da razgovaraš sa osobama koje se bave ovim zanimanjem. Možda bi mogla da zamoliš stručne saradnike u školi ili članove Tima za karijerno vođenje i savetovanje da ti pomognu u vezi sa tim, ili da sama pokušaš da pronađeš neku osobu sa kojom bi mogla da razgovaraš. Takođe, možeš i da tražiš na internetu više informacija o zanimanjima u oblasti kriminalistike.

Test ličnosti jeste nešto što bi moglo da ti pomogne u odlučivanju. Uvek možeš da zamoliš da uradiš taj test ili u školi ukoliko ga imaju ili u Centru za informisanje i profesionalno savetovanje Nacionalne službe za zapošljavanje. Njihov kontakt možeš pronaći na sledećem linku: http://www.nsz.gov.rs/live/trazite-posao/dok-trazite-posao/programi/centar_za_informisanje_i_profesionalno_savetovanje__cips_.cid251

1668
14.10.2016
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.