Pitanje savetnici

Dobar posao - Prava, FON, FPN?

Dvoumim se koji faks da upišem. Da li Pravni, FON ili FPN. Ukoliko upišem pravni znam da ću teže naći posao, kao i da se sa pravima veoma teško nalazi posao u inostranstvu. Kad su u pitanju FON i FPN, za njih ne znam da li mogu naći posao i ovde ali i u inostranstvu. Takođe me interesuje koji se od društvenih fakulteta najviše ceni u inostranstvu i sa kojim bih najlakše mogao da nađem zaposlenje.

744
pre 10 godina

Odgovor savetnice:

Kada je u pitanju Pravni fakultet, uglavnom si u pravu... Nije nemoguće ipak ni sa njim otići u inostranstvo, samo je pitanje načina. Međutim, mislim da ti je postavka pogrešna. Ako je tvoja ambicija da odeš u inostranstvo i tamo radiš, prvo treba da znaš da poslodavci tamo hoće da zaposle samo ljude koje kod kuće već nemaju, ili koji su sličnog obrazovanja ali bi radili za manju plati, jer počinje recesija tj. već je počela. To nas dovodi do zaključka da za zaposlenje u inostranstvu moraš biti tražena "roba". Ro je moguće, s tim što ti osnovno obrazovanje to neće ponuditi. Posebno teško će se desiti da direktno sa faksa odeš negde i zaposliš se. Moraćeš da se doškoluješ, ili stekneš neko značajno iskustvo, ili se tamo napolju doškoluješ... Naravno, postoje različite mogućnosti i nije nemoguće, ali sve osobe koje u tome uspeju imaju prilično definisan cilj i ka njemu streme uz puno rada i truda. Opet, to dovodi do toga da nije bitno toliko koje ćeš osnovno obrazovanje steći, tj. koji fakultet, nego šta ćeš učiniti tokom i nakon studija na uvećavanju svog znanja, veština, iskustva i svega što je neophodno. A da ti taj put ne bi toliko teško pao, mislim da treba da biraš onaj fakultet koji odgovara tvojim interesovanjima tj. koji će na najbolji način predstavljati odskočnu daska za ono posle.

U redu je imati ambiciju da ideš u inostranstvo i u potpunosti podržavam to, ali moraš imati i neku elementarnu koncepciju svog obrazovanja. FPN i pravni spadaju u sličan korpus, a FON je ipak neka druga priča. Važno je šta tu tebe od nauka, oblasti ili predmeta interesuje, čime bi voleo da se baviš posle tog fakulteta, posebno sa kojom pričom bi voleo da odeš u inostranstvo. To su, mislim, pitanja koja sebi treba da postaviš, pa ćeš lakše odlučiti.

4 Dec 2008