Na prvoj sam godini germanistike, i zanima me da li pored rada u prosveti i prevođenja postoji mogućnost za zaposlenje sa ovim fakultetom u još nekoj oblasti?

Pitanje:

Draga savetnice, na prvoj sam godini germanistike, i zanima me da li pored rada u prosveti i prevođenja postoji mogućnost za zaposlenje sa ovim fakultetom u još nekoj oblasti? Ne mogu sebe da zamislim kao profesora, volim nemački jezik ali ne znam čime bih voleo da se bavim u životu. Da li imate neki savet za mene? Hvala :)

Odgovor:

Hvala ti na pitanju, veoma je pohvalno što razmišljaš o različitim mogućnostima koje imaš nakon završetka fakulteta već sada. Odlično poznavanje jezika ti može predstaviti veliku prednost za čitav niz poslova. Studije germanistike te zaista dobro spremaju za poslove profesora i prevodioca, ali to nisu jedini poslovi kojima bi se mogao baviti. Možda bi ti pomoglo da razmisliš o tome koja sve znanja i veštine ćeš steći u toku studija i gde bi ih sve mogao primeniti. Osim dobrog poznavanja stranog jezika, tokom studija možeš da razviješ dobre pisane i usmene komunikacione veštine koje ti zajedno mogu pomoći da se baviš poslovima u oblasti turizma, marketinga, novinarstva, prodaje, rada u ustanovama kulture...Imaj u vidu da lista koju sam ti sada napisala nije iscrpna, već sam samo želela da ti dam neke smernice u kom pravcu bi mogao da razmišljaš. Možeš i da razmisliš da napraviš listu nemačkih kompanija, internacionalnih i kulturnih organizacija, gde bi tvoje odlično poznavanje nemačkog bilo relevantno.
Zaista je sada pravo vreme da razmisliš o tome koje sve veštine imaš i na koji način možeš dalje da ih razviješ a da se u isto vreme upoznaješ sa različitim zanimanjima i uslovima koji su potrebni za bavljenje njima. Ukoliko otkriješ da su za neko zanimanje kojem bi se mogao baviti potrebna neka znanja i veštine koje nemaš u ovom trenutku, možeš da sastaviš plan kako da ih razviješ kroz neformalno obrazovanje. Takođe, možeš već sada da razmisliš o tome da volontiraš negde i tako stekneš određeno iskustvo, da se uključiš u neki program prakse, razmene ili neki drugi vid usavršavanja. Uputila bih te i na Centar za razvoj karijere Univerziteta u Kragujevcu, preko njih možeš saznati dosta korisnih informacija - http://www.razvojkarijere.kg.ac.rs/
Ovo su neke informacije koje sam mogla da ti pružim na osnovu tvog pitanja. Kako dalje budeš saznavao više i o svojim veštinama i interesovanjima i o zanimanjima kojima bi se mogao baviti, možda ćeš imati dodatna pitanja. Ako misliš da ja mogu da ti pomognem sa nekima od njih, slobodno mi piši, bilo bi mi drago da ti odgovorim :)

EU flag
Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.