Pitanje savetnici

Novinarstvo, ako može bez politike

Kao i većina srednjoškolaca na završnoj godini, i ja sam sa razlogom zabrinuta. Novinarstvom se bavim već dve godine. Upoznata sam sa tom profesijom u potpunosti, i mislim da je to jedina stvar za koju mogu trenutno da kažem da bih se mogla baviti u životu. To me ispunjava, i odgovara mi. Želim da konkurišem na FPN odsek žurnalizam, ali je moj problem u tome što tamo ima mnogo političkih predmeta, mnogo više nego novinarskih, a ja politiku ne volim nešto posebno. Nisam sigurna kako bih to uspela da spremim za ispite. U srednjoj školi sam odličan đak, i nisam lenja, ali jednostavno predmete poput sociologije i ustava ne volim, i opterćenje mi je da ih učim. Novinar se može biti sa završenim bilo kojim fakultetom, ali ipak ja ne znam koja bi mi druga mogućnost bila. Možda filozofija ili psihologija... A tu opet postoji problem. Ako upišem bilo koji drugi faks osim novinarskog, ja neću imati dovoljno vremena da se i dalje bavim novinarstvom, dok studiram. A ako prestanem da se bavim novinarstvom 4 godine (za vreme faksa) meni će bukvalno pasti u vodu ove dve godine truda i rada... Izgube se veze, kontakti, rutina... Molim Vas za odgovor, pomoć i stručan savet. Unapred zahvalna.

809
pre 10 godina

Odgovor savetnice:

Novinarstvo je očigledno tvoja ljubav, i ne samo to nego zanimanje kojim bi volela da se baviš u budućnosti. Koliko ja razumem tvoj jedini problem su ti ispiti, koje nazivaš "političkim", za koje smatraš da ti ne bi išli od ruke.

Prva stvar je ta da koji god fakultet da izabereš, biće predmeta koji ti neće ići od ruke. Postoji i taj izbor koji si spomenula da upišeš nešto drugo, ne znam šta bi to po tvojoj želji bilo, i da paralelno se trudiš da radiš i tako zadržavaš kontakte i rutinu u samom novinarskom pozivu. To nije loša opcija, pod uslovom da upišeš nešto što te takođe jako interesuje, da se maksimalno dobro organizuješ i radiš puno. Ili... Da te "političke" predmete, koji nisu u većini nego ih je po otprilike 2 po godini, posmatraš drugačije.

Dobar novinar je samo obrazovan novinar, zato su ti predmeti tako i osmišljeni. Ne kažem da je izbor predmeta na žurnalistici idealan i da ne može bolje da se napravi, ali i ti predmeti kao što su sociologija, antropologija, ili ekonomija služe opštem obrazovanju studenta - budućeg novinara. Za ustav u srednjoj školi se u potpunosti slažem, teško da ga ko voli, ali sociologija ne mora da bude neprivlačna i dosta zavisi od toga kako je profesor približi đacima. Ako se svede na bubanje nekih teorija verovatno da će većini biti odbojna. Ali sociologija je nauka o društvu, a novinari se upravo bave istraživanjem i prezentovanjem različitih društvenih fenomena. Tako da mislim da nisu nespojivi polovi. 6 Dec 2008