Da li postoji sličan smer grafičkom dizajnu?

Pitanje:

Draga savetnice, potrebna mi je pomoć oko biranja pravog fakulteta. Obzirom da mi matematika ne ide, upisao sam jezički smer u Gimnzaiji gde sam se u neku ruku i pronašao, želja mi je da upišem smer grafički dizajn u Nišu na fakultetu primenjenih umetnosti. Problem je jedini da se primaju samo 10 kandidata, krenuo sam i na pripreme za prijemni koji traje šest dana i nemam plan B u slučaju da ne uspem da upišem. Razmišljao sam i modni, jer se dosta interesujem za dizajn likova i njihovog stila. Privatni fakulteti su dosta skuplji, a samofinansiranje u nekim gradovima iznosi koliko i godina jedna na privatnom. Ja generalno uživam u izradi prezentacija, slika, crteža i stvarno bih voleo time da se i bavim. Filološki fakultet ne bih, iako odlično vladam prvim i drugim stranim jezikom, ne privlači me ni književnost niti sama nauka o jeziku. Da li postoje neke alternative?

Odgovor:

Odlično je što si prepoznao čime želiš da se baviš. Mislim da je dobro što razmišljaš o planu B, s obzirom na konkurenciju za upis na ovaj studijski program. Generalno, tvoje interesovanje za slikanje i crtanje bi se uklopilo sa više studijskih programa (i još važnije zanimanjima sa kojima su oni povezani), od kojih je većina na fakultetima umetnosti, tako da bih ti preporučila da detaljnije pogledaš njihove sajtove pored sajta Fakulteta umetnosti u Nišu:

Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu - http://www.filum.kg.ac.rs/
Akademija umetnosti u Novom Sadu - http://akademija.uns.ac.rs/
Fakultet umetnosti u Prištini - http://www.art.pr.ac.rs/
Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu - http://www.flu.bg.ac.rs/
Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu - http://www.fpu.bg.ac.rs/
Nisam sigurna koliko mesto studiranja ima značaj za tvoju odluku, pa sam ti navela fakultete u svim gradovima. Naravno, tvoja odluka može da bude da konkurišeš za Grafićki dizajn u različitim gradovima. Isto tako, možeš da pretražiš i privatne fakultete i da pronađeš one koji bi te zanimali. Takođe, ukoliko bi te to zanimalo možeš da pogledaš i visoke škole iz ove oblasti. Takođe, svakako možeš da pretražiš i koje visokoškolske ustanove sadrže modni dizajn. Pored toga, možda bi mogao da razmisliš i o studijskim programima arhitekture i pejzažne arhitekture, ukoliko je to nešto što bi se uklapalo u tvoje veštine i interesovanja. 
Predstavila sam ti više opcija, ali ne moraš da shvatiš ovu listu kao iscrpnu. Šta više, mislim da bi bilo odlično da nastaviš da istražuješ da bi pronašao nešto što bi ti odgovaralo i što bi bila dobra opcija za tebe.
Ukoliko budeš imao još neko pitanje ili nedoumicu, slobodno mi piši. Želim ti puno uspeha :)
EU flag
Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.