Pitanje savetnici

Voleo bih da upišem istoriju umetnosti...

Voleo bih da upišem istoriju umetnosti, interesuje me u kojim sve gradovima postoje ti fakulteti i koliko ih je teško upisati?

4547
pre 12 godina

Odgovor savetnice:

Pogledala sam na internetu i izgleda da se istorija umetnosti studira samo na Filozofskom fakultetu u Beogradu i Prištini. Ovo ti je sajt beogradskog fakulteta: http://www.f.bg.ac.rs/sr-lat/istorija_umetnosti, a prištinskog je http://fifa.pr.ac.rs/project/istorija-umetnosti-oas/

Moguće je da na privatnim univerzitetima postoje smerovi tipa menadžment u umetnosti ili nešto tome slično, mogu i to da ti pogledam ali ne znam da li te privatne studije interesuju i da li te ti naslovi studija interesuju. Ako hoćeš pogledaćemo i to.

Što se tiče spremanja, za beogradsku istoriju umetnosti znam da je to jako ozbiljan prijemni ispit, podrazumeva: test znanja iz istorije umetnosti - tematske celine: antička umetnost, starohrišćanska umetnost, vizantijska umetnost, romanička i gotička umetnost, umetnost renesanse, manirizam, barok, umetnost XIX veka, umetnost XX veka. Do prethodnih godina na Filozofskom fakultetu se obavezno polagao i test opšte kulture, međutim, moguće je da su od ove godine promenili, ali to bi morao da proveriš.
Za test znanja znam da je prilično zahtevan da ga učenici uglavnom spremaju iz Jansenove enciklopedije istorije umetnosti.

Ako ti je uspeh u školi jak vrlo dobar / odličan, to ti naravno olakšava startnu poziciju. Prolaznost na ove studije je na nekom normalnom nivou, nije toliko mala kao na grupama psihologija, engleski jezik... gde se prijavi po 5,6 kandidata na jedno mesto, a nije ni kao sociologija i filozofija gde imaju manjak studenata. Tako da bih ocenila da uz dobro zagrejanu stolicu za prijemni nije teško upisati ovaj fakultet.