Pitanje savetnici

Menadžment - upisati Fakultet organizacionih nauka ili Ekonomski fakultet?

Pozdrav. Kao učenica trećeg razreda srednje škole preda mnom je važna odluka o izboru daljeg obrazovanja. Kao veoma svestrana učenica, dugo sam ispitivala sebe, svoje sposobnosti i interesovanja kao i mogućnosti koje obrazovanje u ovoj zemlji pruža. Nakon mnogo razmišljanja zaključila sam da je oblast menadžmenta ona u kojoj se najbolje pronalazim. Organizacija, planiranje i sve što sa sobom donosi ta oblast zanimanja jesu moja jača strana. Moj uspeh u školi, razne vannastavne aktivnosti, volontiranje i odlasci na razne seminare od velike su pomoći ali i dalje imam dosta nedoumica. Jedna od njih jeste odabir fakulteta. Naime, moje pitanje glasi: Upisati Fakultet organizacionih nauka ili Ekonomski fakultet u Beogradu? Koji fakultet više nudi, koji se više ceni, koji otvara veći broj vrata za razvoj karijere u oblasti koja mene interesuje? Jednostavno, koji je bolji izbor za mene?Upoznata sam dosta sa ovim fakultetima ali ipak nemam dovoljno jasnu sliku. Veoma cenim svaki savet i znam da će dosta pomoći. Hvala unapred!

2019
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Odlično je što tako aktivno i posvećeno razmišljaš o svojim interesovanjima i mogućnostima. Takođe je za svaku pohvalu to što si uključena u razne vannastavne aktivnosti, volontiranje i seminare - svaka čast :) Te aktivnosti su takođe veoma važne za tvoju karijeru, pošto na taj način razvijaš svoje veštine i upoznaješ razne karijerne opcije.
Što se tiče tvog pitanja, iako i Ekonomski fakultet i Fakultet organizacionih nauka imaju studijske programe koji su vezani za menadžment, ipak se specifični program studija razlikuje. Ne bih mogla da ti kažem da li mislim da su bolje studije na Fakultetu organizacionih nauka ili Ekonomskom fakultetu, ukoliko me to pitaš. Šta je najbolje za tebe ne mora biti najbolje za nekog drugog i obrnuto i važno je da ti doneseš krajnju odluku o tome šta treba da upišeš. Takođe, neke studije mogu biti bolje u odnosu na neki aspekat, kao što je na primer zastupljenost stručne prakse, ali manje dobre u odnosu na neki drugi. Pri tome, tebi na primer može biti važno koliko je stručne prakse zastupljeno na fakultetu, a nekom drugom je to manje važno. Zbog toga je dobro da napišeš sve aspekte studija koji su tebi relevantni i da onda nastojiš da prikupiš informacije o tome kakve su jedne a kakve druge studije u odnosu na njih. Možeš istražiti više o programima studija, konkretnim predmetima koje bi imala upisom jednog ili drugog fakulteta, programima stručnih praksi i dodatnih aktivnosti. Zatim možeš napraviti i listu na kojoj ćeš napisati razloge za i protiv za oba fakulteta - to ti može biti od pomoći pri donošenju odluke.
 
Kada budeš prikupljala informacije, možeš istraživati informacije dostupne na sajtovima fakulteta i drugim onlajn i štampanim izvorima ali i prikupljati informacije od drugih ljudi. Dobar izvor informacija mogu biti tvoji profesori, ali i psiholozi i pedagozi, zaposleni u lokalnoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje i zaposleni na fakultetu. Takođe, važno je i da nastojiš da dobiješ informacije iz prve ruke. Na primer, možeš da razgovaraš sa bivšim ili sadašnjim studentima fakulteta. Ekonomski fakultet trenutno ima i tu opciju na adresi http://www.ekof.bg.ac.rs/upis/pitajte-nase-studente/, a u vezi sa tim možeš i da konktaktiraš FON-ov Centar tebi važne.
U samoj situaciji traženja posla, neretko je mnogo važnije radno iskustvo, znanja i veštine koje osoba poseduje, nego završene studije. Stoga bih ti preporučila da i kada upišeš studije, nastaviš da se usavršavaš, da učestvuješ u programima radnih praksi i volontiranja i pohađaš seminare i druge oblike neformalnog obrazovanja. To će ti sigurno predstavljati i prednost pri zapošljavanju.