Savetnica

Želim da se prebacim u drugu srednju školu

Pitanje:

Zdravo. Dakle,ja sam upisala srednju medicinsku školu jer je to bila želja moje porodice, ali medicina nije ono čime želim da se bavim. Tako da želim da se prebacim u drugoj godini (u prvoj me nisu pustili jer idem u privatnu školu i obavezali smo se ugovorom na jednu godinu) i želela bih da se prebacim u gimnaziju, ali ne znam da li je to moguće i kako da to izvedem? Takođe, mislim, zapravo sam sigurna da se moja porodica neće složiti sa mojim izborom i ne znam kako da im to saopštim. Unapred hvala!

Odgovor:

 

Razumem da se nalaziš pred odlukom koja nimalo nije laka. Ono što bih prvo želela da ti kažem jeste da ti porodica sigurno želi najbolje i da verovatno imaju razloge zbog kojih su smatrali da je ta srednja škola dobar izbor za tebe. Važno je da budeš potpuno iskrena sa njima, i da što pre razgovarate. Bilo bi dobro da im smireno kažeš zbog čega želiš da promeniš školu i zbog čega nisi zadovoljna trenutnom školom. Trudi da se izbegneš bilo kakva optuživanja, seti se da tvoja porodica želi da budeš srećna. Zato ih i ti strpljivo saslušaj kada budete razgovarali i pokušaj da ih razumeš. Opiši im kako se osećaš i kakav je tvoj plan za budućnost, čime bi želela da se baviš i zbog čega smatraš da medicinska škola nije dobar izbor za tebe. Pokušajte da kroz iskren razgovor nađete zajedničko rešenje.
Što se tiče konkretnih postupaka za prebacivanje iz jedne u drugu školu, kako bi dobila najtačnije i najpreciznije informacije, najbolje bi bilo da kontaktiraš sekretarijat škole, oni će te najbolje informisati o potrebnim koracima.

 

1421
30.12.2016
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.