Pitanje savetnici

Mnogo interesovanja - zbunjenost

Draga Milena, piše Vam osoba koja ima puno interesovanja (11godina bavljenja plesom, 1.razred srednje muzičke, gluma, recitovanje, režiranje predstava i sličnih projekata, pisanje scenarija, pevanje) dakle, kreativna osoba, energična, koja ume da organizuje i povede druge, samouverena kad zna šta hoće... Međutim, kad ne znam šta hoću, sve moje vrline padaju u vodu, osećam se bezvrednom, najgorom i potištenom! Ne znam šta da upišem. Vukovac sam, kad moram - učim, kad mogu - snalazim se. Psiholog reče da sam nadprosečno inteligentna i da sam u stanju da studiram dva fakulteta - režiju i još nešto, na primer. A upisati režiju je skoro nemoguće! Matematika mi ne ide, ne interesuje me i želim da je se otarasim! To važi i za fiziku i hemiju (učim ih jer moram, matematički sam smer u gimnaziji). Jezike volim, ali nemam znanje kao đaci iz većih gradova, profesori su mi loši, a i ne znam koliko je zanimljivo studirati jezik... Istorija mi se zgadila za ceo život, a i više me interesuje budućnost od prošlosti! S njom otpada i pravo. Mogla bih da se snađem, čak mi je sasvim ok, zanimanje profesora - ali ne znam čega! Želela bih da imam stalan posao (i platu), dinamičan (ne ono sedenje za računarom po ceo dan), kreativan, koji ima sve određeno 'kako i šta' ali koji mi daje slobodu za ispoljavanje kreativnosti. Prirodni fakulteti otpadaju. Za privatne nemam pare. Juče sam mislila da ću na filološki, a danas bih na sociologiju... Treba mi nešto od čega ima hleba! Komunikativna sam, lako stičem poznanstva, ali sam introvertna (poveravam se malom broju ljudi) - zvuči kontradiktorno, al tako je. Inače, prilično sam sugestibilna, nažalost... Psihologija otpada jer sam veliki empata, a za arhitekturu nisam dovoljno nadarena! Šta mi preostaje?:-) Postoji li ijedan fax koji će mi odgovarati više od 60%? Treba da počnem sa spremanjem prijemnog, a ja ne znam šta ću i šta da spremam! U takvoj sam zbrci! Znam da ovo treba da bude samo moja odluka, ali HEEELP!... I hvala!

866
pre 10 godina

Odgovor savetnice:

Već vidim da si simpatična i zanimljiva osoba. Ne brini, odluka će i biti samo tvoja, bez obzira šta ja ovde napišem. A ja ću sada dati sve od sebe. Što se tiče toga što su ti rekli na orijentaciji... Verovatno su u pravu. Tolika interesovanja i sprovođenje istih u delo zaista zahtevaju veću inteligenciju od prosečne. Na žalost inteligencija ne rešava sve probleme. Pa su tako pametni ljudi obično pred izborom mnogo većih mogućnosti nego oni manje pametni. Ipak, za dobar izbor ti je potrebna i pamet, ali i nešto drugo. Ne dozvoli sebi da odlepršaš previše u ta svoja razmišljanja i analize. Fokusiraj se na neki relativno dugoročni cilj. Imaš masu talenata i interesovanja, ako budeš dovoljno disciplinovana i organizovana i negovala ih... Mnogi talenti će ti ostati i posle škole i pretočiće se posle u tvoj rad. Za posao i kreativnost sada ne brini previše. Čovek sam unosi kreativnos u ono što radi. I svako je definiše na neki svoj način. Tako ćeš i ti jednog dana uraditi... Osim ako slučajno ne dovedeš sebe u situaciju da se prepustiš nekoj kolotečini i dešavanjima mimo svoje volje i udela. Veruj mi da mnoge računovođe i revizori vide kreativnost, pa i umetnost u onome što rade... Dok bi drugi za to rekli da je vrhunsko smaranje. Dakle to smo rešili.

Što se prava i psihologije tiče... Ne slažem se sa tobom. Pravo nije istorija. Uči se u nekoliko predmeta i to je to. Pravo je nauka i oblast za sebe. I može da bude jako zanimljivo. Psihologija nije samo empatija. A i kada jeste zavisi sa kim empatišeš. Evo, ja sam psiholog i super mi je da empatišem sa vama srednjoškolcima i vašim dilemama. To je simpatična empatija. Psihologija je široka i raznovrsna. A što se spiska preostalih fakulteta tiče... To neću da radim. Radije ću ti odgovoriti na još koliko god treba mejlova. Znači pokušaj da se koncentrišeš i svedeš i fokusiraš. Ne uplići se previše i ne budi sad kreativna nego konkretna.

Spisak fakulteta ispred sebe. Precrtaj one koji su apsolutno neprihvatljivi. Od ostatka spiska... Idi na sajtove, gledaj spisak predmeta, pokušaj da razmisliš šta ćeš sve moći da radiš sa tim faxom, itd. Piši mi opet sa nekim pitanjem. Pokušaj da razmisliš da li hoćeš nešto umetničko ili ne. O raznim miksevima sada ne razmišljaj... Tipa: pa ja bih ovo... Ali da nije dosadno. Fokusiraj se na konkretno, informaciju, realno... A ne na tvoju predstavu o tome šta bi to moglo da bude.

I ključno, ne dozvoli da te frka oko prijemnog omete. Ok, treba da ga spremaš... Ali džabe kad nisi odlučila. To sad stavi po strani... Kvalitetno odluči, pa ćeš kvalitetno spremati. Ne znam koliko sam ti u opšte pomogla. Ali ti piši opet :) 12 Jan 2009