Pitanje savetnici

Zanima me Akademija za nacionalnu bezbednost

Pozdraav,već dosta puta sam pitala i uvek sam dobila kvalitetan odgovor i hvala Vam puno na tome! Htela bih da pitam u vezi Akademije za nacionalnu bezbednost. Da li je ona u sklopu BIA, šta osoba koja završi toi čime se ona bavi, koji su konkretno poslovi? I da li uz akademiju ide i dom za učenike ili ne? Da li po završetku toga osoba radi u BIA?

Hvala Vam puno opet :)

14016
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

 

Hvala ti na tako lepoj povratnoj informaciji! :) Nadam se da si kroz ove naše razgovore dobila i neke nove ideje i da ti je sada lakše da nađeš informacije koje su ti potrebne. Što se tiče Akademije za nacionalnu bezbednost, veliki broj relevantnih podataka možeš da nađeš na samom sajtu Bezbednosno-informativne agencije, u okviru Konkursa za upis studenata. Od ove godine, na Akademiji za nacionalnu bezbednost su akreditovane i osnovne akademske studije, dok su ranije bile akreditovane samo osnovne strukovne studije (više informacija možeš pronaći na sajtu Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta na 75. strani). Osoba koja završi ove studije stiče stručni naziv Diplomirani menadžer bezbednosti. Studije se organizuju u prostorijama Bezbednosno-informativne agencije u Beogradu. Svi kandidati koji upišu studije jesu na budžetu, ali nisu objavljene informacije u vezi sa domom. Preporučila bih ti da ovo proveriš na način na koji je opisan u konkursu - putem telefona (011/3639-147) ili imejl adrese (akademija@bia.gov.rs).
Što se tiče poslova koji se mogu obavljati nakon završenih studija, u pravu si, prema dostupnim podacima, ove studije pre svega pripremaju kandidate za rad u Bezbednosno-informativnog agenciji. Zbog specifičnosti posla u ovoj agenciji, veliki broj podataka o studijskom programu koji je inače dostupan, kao što je to spisak predmeta, u ovom slučaju nije objavljen, a isto tako nema ni podataka o opisima posla kojima bi se osobe koje završe ove studije mogle baviti. Možda je najbolje da pogledaš dostupne informacije na sajtu ustanove kao i u relevantnom zakonu, kako bi videla koja je to vrsta posla kojom bi se mogla baviti. 
Takođe je važno da pogledaš uslove za upis ovih studija - pošto su postavljeni bezbednosni uslovi ali i uslovi u pogledu zdravstvenih i psihofizičkih sposobnosti.
Nadam se da su ti ove informacije od pomoći. Vidim da u poslednje vreme razmišljaš o dosta različitim opcijama - od zanimanja u oblasti zdravstva do zanimanja u oblasti bezbednosti, pa nam piši ukoliko budeš želela da razgovaramo o tome na koji način da odabereš zanimanje koje bi ti odgovaralo. Prikupljanje relevantnih informacija o zanimanjima i studijama je zaista veoma važno, ali je isto tako značajno i da razmisliš o svojim odlikama - veštinama, znanjima, interesovanjima i vrednostima, kako bi na pravi način donela odluku koja je odgovarajuća za tebe.
Kao i ranije, ukoliko budeš imala još neko pitanje ili nedoumicu, slobodno nam piši :)