Pitanje savetnici

Cveće ili Antropologija?

Treći sam razred gimnazije. Vrlo dobra sam učenica. Volela bih da upišem neki fakultet koji bi imao dodira sa cvećem, a da nema mnogo hemije. Razmišljam i o filozofskom fakultetu, na primer andragogija ili etnologija-antropologija, pa mi recite šta bih mogla da radim sa tim fakultetom. Inače volim i geografiju ali sve više studenata upisuje, a posla je sve manje. U velikoj sam nedoumici. Unapred zahvalna.

392
pre 9 godina

Odgovor savetnice:

Da li si razmišljala o poljoprivrednom fakultetu?
 
To što pominješ filozofski... Andragogija ili etn/antr... Rekla bih da nemaš baš skroz jasnu predstavu o tim fakultetima. A ja bih savetovala da ih upisuju samo oni kojima je 100% jasno šta je to i u šta se upuštaju. To su ok smerovi, zanimljivi svaki na svoj način... Ali mislim da je to pravi izbor samo za istinske zaljubljenike u te oblasti, a rekla bih da ti to nisi. Andragogija je kao pedagogija samo za odrasle ljude i starije ljude. Da mi sada ne zamere stručnjaci na pojednostavljivanju. Ali ne znam koliko te to stvarno interesuje.

Pogledaj na netu spisak predmeta. A što se etnologije tiče, tu stvarno ima jako malo posla... I to samo za najbolje... To je već sada elitistički faks, mogu ga sebi priuštiti oni koji su bogati, porodično situirani i ne moraju mnogo da razmišljaju o finansijama. Ili ako ste u porodici svi okrenuti društvenim naukama... Pa da znaš kako to izgleda. Ako nije taj slučaj tvoj, a postoji nešto što te iznutra više interesuje ja preporučujem iskreno to drugo.

Na geografiji postoji prostorno planiranje... Ne znam da li ti je to blisko... Ili da na šumarskom pogledaš i tamo ima zanimljivih smerova. U ostalom, na vreme si počela da razmišljaš, imaš još pola godine i više da istražuješ i preispituješ se koliko je to za tebe.

12 Jan 2009