Pitanje savetnici

Možete li mi reći nešto o prehrambenoj tehnologiji? Kakva je perspektiva sa tim zanimanjem?

Poštovana, pre svega želela bih da Vas mnogo pozdravim i da Vam se zahvalim što ste toliko ljubazni da odgovarate na sva naša pitanja i time nam zaista pomažete. Možete li mi reći nešto o prehrambenoj tehnologiji? Kakva je perspektiva sa tim zanimanjem? Šta zapravo radi prehrambeni tehnolog? Kakvi su uslovi na radnom mestu? Unapred sam Vam zahvalna.

2697
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Hvala tebi na lepim rečima i pohvalama. Veoma nas raduje kada uspevamo da pomognemo i podržimo mlade pri donošenju karijernih odluke ili rešavanju karijernih nedoumica. 

Prehrambeni tehnolozi najčešće se zapošljavaju u industriji za preradu žitarica, mleka, mesa, ribe, voća, povrća, šećera i konditorskih proizvoda, pića i napitaka, industriji duvana. Osim rešavanja problema vezanih za tehnologije proizvodnje hrane, inženjeri prehrambene tehnologije su kompetentni da edukuju male prerađivače u porodičnim pogonima kako bi i njihova proizvodnja bila u skladu sa važećim standardima kvaliteta. Opis njihovog posla se sastoji iz upravljanja kvalitetom prehrambenih proizvoda kroz tehnološki proces, upravljanje radom i očuvanje životne sredine. 

Studije prehrambene tehnologije postoje na različitim fakultetima i visokim školama (za detaljne informacije o zanimanju pogledaj OVDE). Ne postoji tačan podatak o perspektivi zanimanja prehrambenog tehnologa/ tehnološkinje jer je tržište rada veoma promenljivo. Kako bi povećala svoje mogućnosti zaposlenja nakon studija veoma je važno da već tokom studija pored pohađanja vežbi i predavanja bogatiš svoje iskustvo kroz učešće na radnim praksama i različitim vidovima neformalnog obrazovanja (kursevi, treninzi, konferencije..) kako bi stekla dodatna znanja i razvila veštine i tako povećala svoje mogućnosti za zaposlenje.