Matematika na prijemnom ispitu

Pitanje:

Imam problem, odlučila sam da upišem medicinsku rehabilitaciju u Novom Sadu iako znam kakva je tamo situacija. Nije baš priznat smer i teže je naći posao. Međutim mene jako zanimaju smerovi sa FTN-a u Novom Sadu, kao što su biomedicinsko inženjerstvo i neki programerski smerovi. Problem je što meni ne ide matematika, pogotovo jer je nisam imala poslednje dve godine kao predmet u školi. Velika mi je želja da upišem nešto na FTN-u, ali mi je matematika baš problem. Jako se plašim da ne bih mogla da spremim prijemni jer možda neću razumeti sve te zadatke i oblasti, a još uvek nisam sigurna da li ću uspeti da dan-noć učim samo matematiku. Htela sam da Vas zamolim za savet šta raditi u ovoj situaciji. Hvala unapred.

Odgovor:

Hvala ti zaista na pitanju i poverenju. Žao mi je što si nešto duže čekala na odgovor, pa ukoliko sada ne budem u potpunosti odgovorila na tvoje pitanje, slobodno mi piši o tvojim trenutnim dilemama, a ja ću nastojati da ti odgovorim što je pre moguće.

Verujem da si sada u nedoumici, ali hajde da razmislimo o mogućnostima o kojima se dvoumiš. Sa jedne strane, tu je medicinska rehabilitacija. Pošto smo o tom studijskom programu ranije pisali, predložila bih ti da pročitaš taj tekst, možda ti ponudi neke korisne izvore informacija: http://karijera.bos.rs/savetnica/1162/medicinska-rehabilitacija.html. Što se tiče drugih opcija o kojima si razmišljala, a koje uključuju znanje iz matematike, predložila bih ti da detaljno pogledaš koje se oblasti iz matematike zahtevaju na prijemnom ispitu i da pokušaš da razmisliš o tome koliko si u ovom trenutku spremna za taj test i koliko bi vremena trebalo da uložiš u njegovo spremanje. Verujem da se plašiš, ali možda ti je teško da proceniš da li bi mogla da spremiš taj prijemni ispit dok ne probaš. Možda će ti učenje ići brže nego što si mislila ili ćeš se možda setiti nečega što si ranije učila. U svakom slučaju, predložila bih ti da pokušaš da rešiš zadatke koji su bili prethodnih godina i da vidiš kako ti otprilike ide. Takođe, predložila bih ti da proučiš statistiku prethodnih upisa i da pogledaš koliki je približan broj bodova koji bi ti bio potreban. Posle toga, možeš da razmisliš o tome da li bi uložila dodatni trud u spremanje prijemnog ispita ukoliko zaista želiš da nastaviš studije na tim studijskim programima. Znanje matematike svakako može da se unapredi vežbanjem, samo je pitanje da li si sada spremna za to i da li to želiš. 
Nadam se da sam ti barem malo pomogla, a ako imaš još neko pitanje u vezi sa kojim mogu da ti pomognem, bilo bi mi drago :)
EU flag
Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.