Izbor fakulteta u oblasti bezbednosti

Pitanje:

Zdravo draga Savetnice, Nadam se da ćete uspeti da mi pomognete da rešim nedoumice koje imam u vezi sa upisom na fakultet. Želim da čujem Vaše stručno misljenje i savete. Ja sam sada treća godina gimnazije društveno-jezičkog smera, još prošle godine sam suzila svoj izbor na par fakulteta iz oblasti bezbednosti. Najviše se pronalazim u toj oblasti i to me zaista zanima, konkretno Odeljenje za krvne delikte ili Odeljenje za suzbijanje krijumčarenja droga, što se tiče posla u policiji, a takođe sam zainteresovana i za rad u Državnoj bezbednosti, tj. BIA. Moja prva i najveća želja je Kriminalističko-policijska akademija, Studije kriminalistike, međutim imam jedan problem što se tiče konkursa. U konkursu se traže određeni uslovi morfološkog statusa, kandidatkinje treba da budu visoke minimalno 165 cm, a moja visina je 160. Da li postoji ikakva šansa za mene? Da li vredi da pokušam da konkurišem sledeće godine? U slučaju da ne uspem da upišem Policijsku akademiji, ne bih želela da se razočaram. Druga solucija je Akademija za nacionalnu bezbednost. Na sajtu Boš karijera nisam pronašla ništa u vezi sa ovom Akademijom, ali sam pročitala sve što je dostupno na internetu, uglavnom na sajtu BIA. Upoznata sam i sa literaturom koja mi je potrebna. Ova Akademija traje tri godine i ne postoje uopšte informacije u vezi sa master ili doktorskim studijama, za koje sam ja zainteresovana. I treća opcija koja mi ostaje, ako ne ostvarim nijednu od ove dve velike želje koje sam Vam navela (A iskreno se nadam da hoću), je Fakultet Bezbednosti, smer Studije bezbednosti ili Studije odbrane. Informisala sam se o sva tri fakulteta i iščitala dosta iskustava na internetu. Čitala sam i Vaše odgovore koje ste davali na pitanja u vezi sa radom u policiji. Iskreno se nadam da ćete i meni odgovoriti. Hvala Vam mnogo, Pozdrav!

Odgovor:

Dobro je i veoma pohvalno što tako savesno i odgovorno razmišljaš o tome gde ćeš nastaviti školovanje, što si počela o tome da razmišljaš već u drugoj godini i prikupila potrebne informacije o uslovima upisa i prijemnim ispitima. Mislim da si na dobrom putu što se tiče potrage za informacijama i da si dobro pristupila ovom važnom delu donošenja odluke tako što si napravila pregled mogućih opcija i detaljno ih istražila.

Ispravno si uočila da se za osnovne studije kriminalistike na Kriminalističko-policijskoj akademiji postavljaju uslovi morfološkog statusa, odnosno uslovi u pogledu visine. Mislim da su ti uslovi eliminatornog tipa, odnosno da predstavljaju uslov da bi moglo da se pristupi polaganju ostatku prijemnog ispita. Ono što možeš da uradiš jeste da pozoveš studentsku službu i da to još jednom proveriš. Pored kriminalistike, postoje i drugi studijski programi na akademiji koji ne postavljaju ovaj uslov, kao što su to osnovne akademske studije Forenzičko inženjerstvo ili Informatika i računarstvo. 
Pored toga, svakako postoji opcija upisa Akademije za nacionalnu bezbednost. U pravu si, studije traju tri godine a ono što je još važno u vezi sa njima jeste da su to osnovne strukovne studije, posle kojih bi stekla stručni naziv strukovni inženjer nacionalne bezbednosti. Posle osnovnih strukovnih studija, ne postoji mogućnost upisa master akademskih i kasnije doktorskih akademskih studija. Ono što je moguće za sada jeste nastavak pohađanja specijalističkih studija, kao i master strukovnih studija kada one budu bile akreditovane. Međutim, Akademija za nacionalnu bezbednost nema akreditovane ni master ni doktorske studije, tako da bi nakon završetka školovanja, ukoliko to želiš, morala da nastaviš svoje studije na nekoj drugoj visokoškolskoj ustanovi. Takođe, ono što još mogu da ti kažem jeste da su osnovne akademske studije Nacionalna bezbednost takođe u procesu akreditacije na ovoj akademiji, ali ne znam tačno kada će taj proces biti završen i kada će, ukoliko ovaj program bude akreditovan, početi da se primaju studenti.
Na kraju, što se tiče treće opcije koju si pomenula, ranije smo o njoj pisali (http://karijera.bos.rs/savetnica/1368/gde-mogu-da-radim-sa-zavrsenim-fakultetom-bezbednosti.html). Mada je i dalje u oblasti bezbednosti, ova opcija je malo drugačija od prethodne dve o kojima razmišljaš, po tome što predstavlja osnovne akademske studije i što nije direktno povezana sa radom u Ministarstvu unutrašnjih poslova, odnosno Bezbednosno-informativnoj agenciji.
Pošto si mi rekla da već razmišljaš o master i doktorskim studijama, možda nije loše da već sada pogledaš koje postdiplomske studije postoje i koji su im uslovi za upis. Na primer, neki od programa koje možeš da pogledaš su i sledeći:
 • Master studije Nacionalna bezbednost Pravnog fakulteta u Novom Sadu
 • Master studije Forenzika na Univerzitetu u Novom Sadu
 • Master program Terorizam, organizovani kriminal i bezbednost na Univerzitetu u Beogradu
 • Master studije na Fakultetu bezbednosti u Beogradu
 • Postdiplomske studije na Kriminalističko-policijskoj akademiji u Beogradu
 • Akreditovane studijske programe možeš da pratiš na sajtu Komisije za akreditaciju i kontrolu kvaliteta ovde https://drive.google.com/file/d/0Bwr8qEMuakSJMXpPV3lzTVNqTVk/view.
  Nadam se da će ti ove informacije koje sam poslala malo pomoći u donošenju odluke. Ako budeš želela, možeš da mi javiš da li ti je moj odgovor malo pomogao i da li imaš još neko pitanje u vezi sa kojim mogu da ti pomognem, bilo bi mi drago :)
  EU flag
  Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.