Pitanje savetnici

Informacije o poljoprivrednom?

Zaista ne znam koji fakultet da upišem, najviše me interesuje biologija, ali ne vidim sebe kao profesora u školi, niti kao farmaceuta...Volela bih da saznam kakve mogućnosti pruža Poljoprivredni fakultet, koliko je to profitabilno kod nas, koji smerovi postoje, da li se teško upisuje, koliko je zanimljivo...Hvala :))

534
pre 9 godina

Odgovor savetnice:

Poljoprivredni fax ima dosta smerova... Postoji u Beogradu i u Novom Sadu, smerovi se po malo razlikuju, u NS postoji više opcija i malo drugačija, rekla bih savremenija ponuda.
A u Beogradu:

Da bi se malo bolje informisala, savetujem ti da odeš na sajtove fakulteta i pojedinačne smerove. Pogledaš malo koji se to predmeti uče i da li ima nešto o tome šta se posle radi i gde. Ili neki instituti, projekti... Po tome možeš dosta da zaključiš.

Što se profitabilnosti tiče, mislim da zavisi od smera. Ne bih sad da navijam ili nenavijam za neke smerove, ali ako biraš mislim da agroekonomija i nije neki izbor... To je moje mišljenje i ograđujem se pri tome. Mislim da je to ok izbor za nekoga ko planira da radi i živi u skladu sa svojim zanimanjem. Posebno za ljude koji rade i žive u unutrašnjosti. Mada sada postoje i neke veće firme koje se bave poljoprivredom sa centralama u gradovima... Ali ipak ih nema mnogo. Ima nekih smerova koji bi trebalo da budu profitabilni u budućnosti... Ako ova svetska ekonomska kriza bude kratka i ne previše efikasna. Poput zaštite voda, očuvanja životne sredine... To su sektori u koje će naša zemlja u budućnosti apsolutno morati da investira. Posebno ako planira u Evropu.
Mislim da ne spada u teže fakultete za upis. Pogledaj šta treba pa ćeš to odmeriti prema svojim snagama i najbolje znati koliko je za tebe to teško. Znam neke uspešne studente ovog faxa koji su išli u inostranstvo na usavršavanja i bili jako zadovoljni.

14 Jan 2009