Pitanje savetnici

Koji smer na Filozofskom fakultetu me priprema za zanimanje menadžera ljudskih resursa?

Pogledala sam vaš opis zanimanja "menadžer za ljudske resurse" interesuje me - koji smer na Filozofskom fakultetu (Univerzitet Novi Sad),

koji ste naveli kao potrebno obrazovanje, ima veze sa ovim zanimanjem?

1408
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Hvala na pitanju! Pre svega odnosi se na studije psihologije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Ovde možeš pogledati program studija i dodatno se informisati o predmetima. Pored opštih predmeta, predmeti koji se odnose na organizacionu i psihologiju rada posebno doprinose razvoju znanja i veština za budući rad u ljudskim resursima.
Psiholozi čine jedan, dobar, deo stručnjaka u ovoj oblasti. Ipak, to ne znači da samo psiholog može da bude stručnjak za ljudske resurse. Neki od zasposlenih u ljudkim resursima završili su i sociologiju, pedagogiju, andragogiju, ekonomiju ili neki drugi fakultet. Osobenost psihologa u ovom domenu jeste što su oni jedini koji mogu da upotrebljavaju zvanične psihološke instrumente (testove ličnosti, sposobnosti i druge) koji su odobreni i standardizovani u našoj zemlji, kao alatke u radu, drugi stručnjaci u ovom domenu a koji nisu psiholozi ne mogu ih koristiti, ali mogu da imaju psihologa u timu ili mogu da ga angažuju po potrebi.

Oblast upravljanja ljudskim resursima je veoma široka i nudi dosta različitih mogućnosti. Ako se odlučiš da studiraš neki od studijskih programa koji su potrebni za rad u ovoj oblasti prepoznaćeš koja te oblast ljudskih resursa najviše interesuje i čime bi konkretno volela da se baviš i onda možeš već u toku studija da kreneš da pohađaš seminare vezane za te teme.
Ako budeš imala još nekih nedoumica, slobodno nam piši.