Jezici ili psihologija

Pitanje:

Poštovana, četvrti sam razred gimnazije. Negdje od oktobra pa do sad sam bila stoprocentno sigurna da je Filološki fakultet moj pravi izbor, volim da učim jezike i u tome se pronalazim (konkretno engleski i njemački). Međutim poslednje vrijeme nisam sigurna u svoj izbor i razmišljam o studijama psihologije, jer mogu reći da je to takođe pored jezika jedan od omiljenih predmeta tokom cijelog školovanja. Takođe sebe vidim i u ovom poslu i veoma me zanima ova nauka. Nisam sigurna gdje je veća mogućnost zaposlenja i šta bi bio idealan izbor. Hvala unaprijed!

Odgovor:

Mislim da je baš dobro je što imaš razna interesovanja. Čak i kada doneseš odluku i upišeš jedan fakultet to ne znači da moraš da odustaneš i od tvojih drugih interesovanja i onoga što voliš da radiš. Ukoliko upišeš jezike, i dalje možeš da stičeš znanja iz oblasti psihologije, a ako upišeš psihologiju da se usavršavaš u jezicima. 

Stoga bih ti predložila da razmisliš o zanimanjima kojima bi mogla da se baviš nakon ovih fakulteta i da razmisliš šta bi više odgovaralo tvojim veštinama, znanjima, interesovanjima i vrednostima. Na primer, nakon jezika mogla bi da se baviš poslovima kao što su prevođenje, lektura, istraživanje ili predavanje u školi ili na fakultetu. Sa druge strane, veliki broj poslova kojima bi mogla da se baviš nakon psihologije su pomagački poslovi (školski ili klinički psiholog, na primer) a mogla bi i da radiš u oblasti ljudskih resursa (recimo da se baviš selekcijom kandidata za poslove, da planiraš obuke za zaposlene) ili da se baviš psihološkim istraživanjima (na primer u nekoj marketinškoj agenciji ili institutu)...Ova lista naravno nije iscrpna ni za jedne ni za druge studije, htela sam samo da ti navedem kako otprilike izgledaju poslovi kojima bi se bavila, da bi videla da su oni dosta različiti i da bi razmislila šta više odgovara tebi, a predložila bih ti da zanimanja povezana i sa jednim i sa drugim studijama još malo istražiš.Takođe, važno je da uzmeš u obzir i faktore kao što su prijemni ispit i broj poena koji bi ti bio potreban za upis, pošto je za upis određenih jezika na Filološkom fakultetu i upis psihologije, u pojedinim gradovima velika konkurencija.
EU flag
Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.