Savetnica

Koja škola je najbolja za studiranje psihologije?

Pitanje:

Završavam osnovnu školu i ne znam koju skolu da upišem s tim da nakon škole mogu da se bavim psihologijom. Da li biste mogli da me posavetujete koji smer i koja škola je najbolja za studiranje psihologije...nema veze da l' je van grada il ne? Hvala unapred.

Odgovor:

Lepo je što već sada imaš izuzetno interesovanje za određenu oblast i razmišljaš da se njom baviš :) Da bi se bavila psihologijom potrebno je da završiš odgovarajući fakultet, a da bi upisala fakultet uslov je da završiš srednju školu u četvorogodišnjem trajanju. Dakle, važno je samo da upišeš srednju školu koja traje četiri godine, a ne postoji preduslov koji se tiče vrste srednje škole. Generalno, gimnazije spremaju učenike za nastavak školovanja, dok srednje stručne škole osposobljavaju učenike za rad posle srednje škole (mada i posle srednje stručne škole možeš da nastaviš školovanje). Na prijemnom ispitu za psihologiju se u ovom trenutku polaže test znanja iz psihologije i test opšte informisanosti, a u Novom Sadu i test sposobnosti. 

Preporučila bih ti da pogledaš i Vodič za osnovce na sledećem linku http://www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs/, a informacije o različitim srednjim školama možeš pretraživati na adresi http://upis.mpn.gov.rs/.

4829
07.03.2017
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.