Pitanje savetnici

Imam nedoumicu šta da studiram, a ne idu mi matematika, fizika i hemija.

Skoro je januar, a ja i dalje ne znam šta da upišem. Na profesionalnoj orijentaciji rezultat mi je bio ekonomski fakultet i pravni. Mene najviše buni to što matematiku nikada nisam učila i ne znam da li bi mi to bilo zanimljivo, da li bih radila na tome...Ne znam kako da se postavim, jer sam uvek bila za sve osim za matematiku, fiziku, hemiju. S druge strane, razmišljanja su mi okrenuta ka forenzici, ali ne znam da li bih uspela da polozim matematiku i hemiju... I kako bih dalje nastavila, da li bih mogla to da učim i kad bih upisala. Zahvaljujem unapred.

3540
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Izvini zaista što ti nešto kasnije odgovaramo, možda si već do sada naišla na odgovor na pitanje koje te interesuje.

 Čini mi se da te najviše brine kako bi se snašla na fakultetima koji zahtevaju poznavanje matematike. Zaista jeste važno da, ukoliko odlučiš da upišeš neki od tih fakulteta, budeš spemna i zainteresovana da određeni deo vremena provedeš baveći se matematikom. Ipak, koja tačno oblast matematike je u pitanju zavisi od studijskog programa. Zbog toga bih ti predložila da detaljno pogledaš predmete u okviru studijskih programa koji te interesuju kao i da pogledaš zbirke zadataka za prijemni ispit i razmisliš o tome kako ti se čine i da li bi mogla da odgovoriš na njih i uz koliko pripreme. Takođe, evo jednog od prethodnih odgovora na pitanje u vezi sa forenzikom koje bi te moglo interesovati,

Pomenula si takođe, da si uvek bila za sve osim za matematiku, fiziku i hemiju, pa sam htela da te zamolim da razmisliš o tome šta je to sve - šta je to za šta si konkretno primetila da imaš izražena interesovanja? U potpunosti je u redu da se ne slažeš sa rezultatima profesionalne orijentacije, i da nastaviš da istražuješ ako se zaključila da sugestije koje su ti ponuđene ne odgovaraju u potpunosti. Razmisli o tome koje predmete si volela, čime voliš da se baviš u slobodno vreme, ali i kakva vrsta posla bi ti odgovarala, koje to veštine voliš da upotrebljavaš.

Znam da si sada uplašena da nema puno vremena, ali je zaista i važno da doneseš odluku kojom ćeš biti zadovoljna, pa bih ti predložila da izdvojiš ipak još malo vremena da razmisliš o različitim opcijama i da ih detaljno istražiš. 

Uz još jedno izvinjenje na nešto kasnijem odgovoru, zamolila bih te da nam pišeš ako imaš još bilo koju nedoumicu u vezi sa kojom bismo mogli da ti pomognemo.