Pitanje savetnici

Studije novinarstva u Novom Sadu?

Nekad sam jedva čekala da krenem na fakultet, imala sam sreću da sam oduvijek znala šta želim. Nažalost, ja sam iz Republike Srpske tako da teže dolazim do informacija vezanih za 2 fakulteta koja me zanimaju. Sreća pa sam naišla na Vas, niko mi nije znao odgovoriti pa se nadam da ćete Vi uspjeti. Prvi izbor je FPN u Beogradu, za koji znam da je na visokom nivou i želja mi je da se nađem tamo, ali, zanima me i kakav ugled uživa Filozofski fakultet (odsjek novinarstvo, Novi Sad)? S obzirom da se želim baviti novinarstvom & komunikologijom, u Novom Sadu su ove dve vještine na odvojenim fakultetima. Možete li mi reći, po Vašem mišljenju, da li postoji bitna razlika između njih i koji odabrati? Hvala Vam unapred.

1172
pre 12 godina

Odgovor savetnice:

Fakultet u NS je dobar i uživa dobar ugled. Filozofski fakultet u NS je generalno gledano jedan od boljih. Takođe i smer koji te interesuje. Taj smer je malo je drugačije organizovan nego u Beogradu i sudeći po predmetima, studentima nudi malo više praktičnog rada a malo manje opšte teorijskih predmeta. To može biti i prednost i mana... Zavisi od onoga ko upisuje, a to si ti :)

Ja sam gledala i na žalost nisam našla informaciju koju si mi ti dala o tome da su to dva odvojena smera. I u Beogradu i u Novom Sadu sam našla samo smer "žurnalistika". Možda nisam dovoljno dobro pogledala ali čini mi se da sam u pravu.

Naravno, to su dve dovoljno bitno različite oblasti. Prožimaju se i nadopunjuju, oslanjaju jedna na drugu. Ako bih mogla ovako laički i krajnje uprošćeno da kažem, na prvi pogled jedna od razlika im je to što je žurnalistika više praksa, a komunikologija teorija. Ali to je zaista suviše pojednostavljeno.

Međutim, čak i ako si u pravu i postoje dva različita smera ja na žalost ne mogu da ti kažem koji da izabereš. To zavisi od tvojih afiniteta. I od toga kako razmišljaš i šta zamišljaš da ćeš raditi posle faxa.

14 Jan 2009