Savetnica

Koja sve zanimanja postoje u pozorištu i koliko je moguće da se bavim kulinarstvom ako nemam srednju školu za kuvara?

Pitanje:

Imam nekoliko pitanja za Vas, ali za dva različita područja. Nadam se da Vam ne smeta. :) Kakva sve zanimanja postoje u pozorištu i kakvo je obrazovanje za koje potrebno? Npr, interesantan mi je posao inspicijenta. Kako se to postaje? :) Drugo, mnogo volim kuvanje i mislim da bih bila vrlo uspešna! Uhvatim sebe kako pevušim s osmehom na licu svaki put kad bih nešto spremala. No, nemam srednju kuvarsku školu (završila sam ekonomsku 2016.), pa sam mislila da završim kurs na Akademiji Oxford u Novom Sadu. S obzirom da je u našoj zemlji presudno iskustvo i većinom diploma, pomalo sam nesigurna. Doduše, ne dam da me to obeshrabruje, ali svakako ne želim da lažem sebe. Što se konkretno kuhinje tiče, naginjem ka kineskoj (velika želja mi je da odem u Kinu), ali me i svaka druga jako interesuje i raduje! :) Moja neka maštanja i snovi su da nakon stečenog iskustva u našoj zemlji, odem i u druge zemlje da radim, upoznam njihove kulture... Ne da ostanem zauvek, samo na odredjene periode.:) Svesna sam da u realnosti to nije emisija Džejmija Olivera... ali opet, verujem da ako se ljubav i radost uključi u sve to, može se sebi napraviti lepo! Da napomenem, visina plate mi nije presudna, nek' se ima za preživeti. :) Nemam sa kime da pričam o ovome, pa se javljam Vama. Nadam se da mi možete reći koliko je ovo izvodljivo. Naravno, verujem u svoje snove i sve cu učiniti da ih i ostvarim! :D

Odgovor:

Veoma me raduje što si tako pozitivna mlada osoba koja se ne boji da ide za svojim snovima :) 

Uh, odakle da počnem... :) U pozorištu postoji veliki broj zanimanja, kao što su: glumci, reditelji, dramaturzi, scenografi, kostimografi, lektori, sufleri itd. Uglavnom za sva ta zanimanja postoje posebni smerovi na fakultetima. Npr. na Fakultetu dramskih umetnosti postoje smerovi za glumu, dramaturgiju, menadžment i produkciju pozorišta, kamera, montaža, snimanje i dizajn zvuka i sl. 
U našoj bazi obrazovanja, na linku OVDE možeš pronaći neka zanimanja u kreativnoj industriji, njihove opise i neophodno obazovanje, pa pogledaj, možda ti se neko dopadne. Što se tiče zanimanja inspicijenta, koliko sam uspela da pronađem informacije, kada se raspiše konkurs za tu poziciju, uglavnom se traži neko sa radnim iskustvom u pozorištu, ko poznaje pozorišnu dikciju i kulturu govora, kao i stručne pozorišne termine. Dakle, ne neko sa završenim određenim smerom na fakultetu, već  neko ko poznaje kako funkcioniše organizacija rada u pozorištu. Ako imaš neko pozorište u komšiluku, obiđi ih kada nisu premijere i nema gužve, pa pitaj da porazgovaraš sa inspicijentom, sumnjam da ti neće izaću u susret ako izraziš zainteresovanost za to zanimanje :)
Super je što imaš želju da putuješ i upoznaš i druge kulture i kuhinje. Nadam se da ćeš uspeti u toj zamisli :) Odgovor na slično pitanje u vezi sa kulinarstvom možeš pronaći ovde. Takođe, možeš da pišeš Kulinarskoj asocijaciji Srbije, na fejsbuk strani ili zvaničnom sajtu, i postaviš im pitanja na koja bi volela da čuješ odgovore iz prve ruke. Možda upravo to, da li je moguće postati uspešan kuvar samo sa nekim kursom, i ako da, onda sa kojim. Bez obzira što nisi završila srednju kulinarsku školu, imaš mogućnost da se školuješ u tom pravcu, npr. na Prirodno matematičkom fakuletu u Novom Sadu. Tu postoji smer za turizam, u okviru kog postoji modul gastronomija. Dakle, postoje različite mogućnosti, sve zavisi da li želiš da se usmeravaš u tom pravcu kroz formalno obrazovanje i studiranje na nekom fakultetu ili kroz kurseve. 
2412
18.04.2017
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.