Pitanje savetnici

Slikarstvo ili novinarstvo?

Već sedam godina idem u likovnu radionicu, to je privatna škola crtanja i slikanja, ali odlično mi ide i pisanje - i u osnovnoj i u srednjoj školi član sam novinarske sekcije. Oba posla jako volim i jako mi leže zato što nemam ograničeno radno vreme. Dvoumim se, ne znam šta da upišem od ova dva. Inače, imam nagrade i za slikarstvo i za neke tekstove.

878
pre 12 godina

Odgovor savetnice:

Teško mi je da ti odgovorim na ovo pitanje, iz nekoliko razloga. Osnovni je taj zato što je ta dilema isključivo tvoja, privatna. Sama činjenica da si tako talentovana i svestrana osoba koja ceni slobodu se kosi sa idejom da ti ja kažem koji je izbor pametniji za tebe. A pravo da ti kažem i ne znam :-) Pored toga mislim da tebi nijedan izbor koji je na bilo koji način nametnut, makar i mojim ili prijateljskim ili roditeljskim savetom, a ne dođe iznutra iz tebe ne bi odgovarao.

Fantastična je stvar što si tako talentovana i posebno što gajiš svoje talente. Jedino što ja mogu da je da te ohrabrim da tako nastaviš jer će ti to i dalje ispunjavati život posebnim kvalitetom. A sloboda koju težiš sebi da obezbediš uvek sa sobom nosi veći rizik i veću odgovornost, nego odluke koje su "sigurica". To i jeste poenta slobode.

Ono što ja znam jeste da postoje mnogi umetnici danas, a bilo ih je i ranije, koji su bili jako svestrani i nisu se bavili samo jednom vrstom umetnosti. Prvi mi na um pada Momo Kapor, koji je slikar po obrazovanju, mada ga mnogi bolje pamte kao pisca romana, kratkih priča i novinskih kolumni, koje uz put on redovno ilusturje svojim crtežima. Možda ti on nije idealan primer, ali ima ih još sigurno.

Ja mislim da tvoji izbori ni na jedan način ne isključuju jedan grugi. Jedino što moraš da izabereš samo jedan fakultet za studiranje. Ni to čak nije obavezno, mada bi takva dva zaista bila naporna. Pitanje je samo u kojoj od ove dve struke ti želiš da razviješ svoja zanatska znanja, jer to je ono što ti fakultet pruža. I mislim da je to odgovor na tvoje pitanje. A čime ćeš se baviti, to ti fakultet, posebno u tvom slučaju ne određuje. To određuju tvoje sklonosti, talenti, ambicije, inspiracija i naravno vredan rad i upornost (posebno u tom svetu umetnosti).

Ja ti želim puno sreće i verujem da, kao što si znala da prepoznaš i neguješ svoje talente, da ćeš umeti da doneseš pravu odluku za sebe.