Pitanje savetnici

Dvoumim se između smera inženjerski menadžment i smera inženjerstvo informacionih sistema na Fakultetu tehničkih nauka.

Potrebna mi je pomoć pri odabiru fakulteta.Ja sam druga godina gimnazije i razmišljala sam da upišem Fakultet tehničkih nauka. Gledala sam osnovne akademske studije i nekako se dvoumim između smera inženjerski menadžment i inženjerstvo informacionih sistema.Treba mi pomoć pri odabiru smera. Da li su ovi smerovi dobri i da li se može lako zaposliti? I možete li mi malo više pojasniti ove smerove? Unapred sam zahvalna.

2186
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Odlično što si nam se obratila za pomoć. :)
Veoma je dobro što si već počela da razmišljaš o daljem školovanju. 
Nakon osnovnih akademskih studija inženjerskog menadžmenta dobijaš zvanje Diplomiranog inženjera menadžmenta. Prilikom upisa IV godine studija student bira jedan od modula:
  • Organizacija i upravljanje preduzećem
  • Inovacije i preduzetništvo
  • Projektni menadžment
  • Investicioni menadžment
  • Informacioni menadžment
  • Menadžment kvaliteta i logistike
  • Upravljanje rizikom i menadžment osiguranja
  • Industrijski marketing i inženjerstvo medija
  • Menadžment ljudskih resursa
Detaljno o smerovima, studijama i mogućnostima zapošljavanja nakon ovih studija možeš da pročitaš OVDE. Kao što možeš videti inženjeri menadžemta spajaju dva sveta: inženjerstvo i biznis, te poseduju znanja i veštine iz obe oblasti.
Nakon osnovnih studija inžinjerstva informacionih sistema dobijaš zvanje diplomirani inženjer informacionih tehnologija. Diplomirani inženjeri ovog profila, ovladaće teorijskim i praktičnim znanjima iz različitih oblasti, poput sistemskog inženjerstva, organizacije, ekonomije, arhitekture računara i računarskih mreža, projektovanja i implementacije informacionih sistema i baza podataka, programiranja, istraživanja podataka (Data Mining), rada sa velikim količinama podataka (Big Data), upravljanja razvojem i primenom informacionih sistema i informacionih i komunikacionih tehnologija u svim sferama života Tokom studija ne postoji biranje smerova, a detaljno o mogućnostima zaposlenja i studijama možeš da pročitaš OVDE.  
I jedan i drugi smer zaista pružaju mnoge mogućnosti za dalji razvoj karijere. Ne zaboravi da je veoma važno da redovno učiš, da pohađaš vežbe i predavanja, ali i da tokom studija pokažeš interesovanje i za vannastavne aktivnosti (seminari, konferencije, aktivnosti pri studentskim organizacijama, volontiranja, prakse..).