Da li biste mogli da mi preporučite neki smer na umetničkim fakultetima koji je perspektivan u Srbiji, ili barem neki umetnički smer na naučnim fakultetima?

Pitanje:

Poštovani, Postavio bih Vam nekoliko pitanja. S obzirom da se prijemni ispit bliži, nadam se da ćete izdvojiti nekoliko minuta i tako mi pomoći pri odlučivanju. 1) Pošto se ne pronalazim ni u jednom fakultetu koji je naučno orijentisan, i uvek sam mislio da sam umetnički tip, teško mi je da izaberem pravi fakultet. Razmišljao sam o Arhitektonskom fakultetu koji je, koliko sam shvatio sa njihovog fakulteta, polu-umetnički i potrebno je dosta kreativnosti itd. Ali, i dalje sam neodlučan. Da li biste mogli da mi preporučite neki smer na umetničkim fakultetima koji je perspektivan u Srbiji, ili barem neki umetnički smer na naučnim fakultetima? Reč je naravno o fakultetima u Beogradu.

Odgovor:

Veoma je važno što si prepoznao svoja interesovanja u procesu odabira fakulteta koji nije ni malo lak i što u isto vreme uzimaš u obzir važan faktor kao što je mogućnost zaposlenja. U pravu si, arhitektura je veoma zanimljivaoblast koje spaja umetnost i nauku i nakon njega možeš da radiš kao Arhitekta na projektovanju i razradi arhitektonskih projekata, razradi predmetnih projekata. Takođe možeš da radiš kao Dizajner enterijera i nameštaja, što je veoma kreativno zanimanje.

Studije Šumarskog fakulteta ti pružaju jedno veoma kreativno zanimanje kao što je Pejzažni arhitekta koji se pre svega bavi kreiranjem sistema otvorenih prostora, rekreativnih i turističkih područja i zaštite prirode.

Grafički dizajner je veoma traženo zanimanje, a ujedno i veoma kreativno. Grafički dizajneri se bave likovnim uređivanjem knjiga i časopisa, kalendara, promotivnih materijala, izradom podsetnica (vizitkarti), plakata, osmišljavanjem vizuelnog identiteta kompanija (dizajniranjem logotipa, memoranduma, podsetnica (vizit karti) i koverti), ali sa razvojem tehnologija sve više vizuelnih rešenja za Internet i gejming industriju.

Kako postoje i različite vrste dizajna tako postoji i zanimanje Industrijski dizajner koje se bavi dizajniranjem raznih vrsta predmeta. Nakon završetka studija fotografije možeš da radiš u medijima (časopisi, televizija, socijalne mreže..), modnim kućama, kroz samostalan rad, praćenjem konkursa.

Predlažem ti da još jednom dobro pogledaš našu BAZU ZANIMANJA i BAZU OBRAZOVANJA kako bi izabrao ono što ti najviše odgovara. Ako imaš još neke nedoumice slobodno piši.

EU flag
Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.