Pitanje savetnici
Interesuje me smer inženjerstvo ugljenohidrantne hrane na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu.
Draga savetnice, pisala sam vam već u vezi studija psihologije. To mi je bila želja i nisam imala ni jedu drugu opciju i bila sam ubeđena da je to ono zaista šta želim da upišem. Sada sam 4.razred i nekako sam sada shvatila da je tehnologija zapravo ono što me zanima. Zavolela sam dosta predmete u 4.godini jer sam počela redovno da učim. I shvatila sam da je to bio zapravo moj problem - nisam redovno učila, a gradivo prehrambenih tehničara je dosta obimno i teško i ne može se naučiti za jedno veče pred kontrolni. Sada sam shvatila da me to zanima i zaintrigirao me je Tehnološki fakultet u Novom Sad, smer inženjerstvo ugljenohidratne hrane. Većina ljudi s kojima sam razgovarala misle da je posao tehnologa dosta perspektivan. Zanima me da mi kažeš nešto više o tome. I da li se na fakultetu polaže samo matematika ili samo hemija po odabiru učenika ili oba predmeta. Koji udžbenici se koriste za pripreme, recimo hemije.
Hvala unapren!
Nadam se skorašnjem odgovoru.
Odgovor savetnice:
Na osnovnim akademskim studijama Prehrambenog inženjerstva postoje tri izborna studijska područja: Inženjerstvo ugljenohidratne hrane, Tehnologije konzervisane hrane i Kontrola kvaliteta. Više o smeru i programu studija možeš pronaći OVDE.
Tehnološki fakultet Novi Sad organizuje besplatnu pripremnu nastavu iz hemije i matematike za polaganje prijemnog ispita, više o tome možeš saznati na linku: http://www.tf.uns.ac.rs/dokumenta/Osnovne%20studije/pripremna-nastava-2018.pdf . Takođe OVDE možeš pronaći zadatke iz matematike i hemije koji ti mogu pomoći za pripremu prijemnog ispita. Postoji i FB grupa za ovogodišnji upis na Tehnološki fakultet (https://www.facebook.com/groups/1507497302850181/about/ ) gde možeš saznai mnoštvo korisnih informacija i infomisati se o ovogodišnjem upisu.
Nakon osnovnih studija postoje brojne mogućnosti za postdiplomske studije i dalji istraživački i naučni rad. Diplomci tehnološkof fakulteta uglavnom rade u: poljoprivrednim preduzećima, proizvodnim firmama, u kompanijama za preradu i proizvodnju hrane, u institutima, laboratorijama, državnim organima za praćenje kvaliteta hrane..