Pitanje savetnici

Geografija - kakav posao me čeka?

Morala sam opet da vam pišem. Treći sam razred gimnazije. Vrlo dobra sam učenica. Ne idu mi najbolje prirodne nauke, naročito hemija i matematika, tako da nameraavam da izbegnem ove predmete u daljem školovanju. Ovo vam kažem da biste vi imali bolji uvid u moju situaciju. Ipak, mislim da me geografija najviše privlači od svega, ali takođe znam da se sve više upisuje. Treba mi vaš savet u vezi sa geografijom, da li je to dobro? Zamolila bih vas da mi kažete nešto i o fakultetu politickih nauka i o ekološkom, mislim da su to sada najunosnija zanimanja, ili mi se bar tako čini. Sa velikom nadom iščekujem vaš odgovor. Unapred hvala.

1690
pre 12 godina

Odgovor savetnice:

Super je što si treći razred, imaš dosta vremena da razmisliš i da ti se sve složi. Za geografiju ne znam šta bi tačno htela da čuješ od mene. Da li je to dobro? Na to pitanje ne mogu da odgovorim :) To dosta zavisi. Mislim da je to ok fax, zanimljiv i raznovrstan po oblastima. Samo nisam sigurna koliko posla sa tim fakultetom ima kod nas. Sigurno ćeš se negde zaposliti. Samo je pitanje da li ćeš raditi čisto "geografski" posao. Naravno uvek postoji jedan broj studenata koji se zaposle tamo gde su i želeli, samo kod geografije (mada nije jedini takav fakultet) je problem što ne mogu baš svi da nađu takve poslove. To naravno, ne znači automatski da treba da odustaneš. Uvek postoji master i dograđivanje znanja, specijalizacija kao i mnoge druge opcije, a u ostalom ako budeš dovoljno vredna i radna možda baš uspeš da nađeš posao kakav želiš. Ovo sam ti rekla samo da bi znala kakva je situacija otprilike, a ne da bi ti odustajala od te ideje. Uvek je na tebi da odlučiš.

O političkim naukama smo ovde na sajtu i na savetovalištu dosta pričali. Da se ne bih ponavljala savetujem ti da prvo posetiš rubriku zanimanje meseca i pogledaš zanimanje POLITIKOLOG, ono je već bilo opisivano, kao i Fakultet političkih nauka. Takođe bilo je dosta konkratnih pitanja pa možeš naći nešto i u arhivi pitanja i odgovora na sajtu.
Za sve dopune opet se slobodno javi. 30 Jan 2009