Pitanje savetnici

Kako da učim istoriju?

Pozdrav! Imam jedno pitanje, doduše malo glupo. U školi sam odličan. Svi predmeti mi lako idu (naročito stručni) i bez problema ih naučim. Međutim, jedino istoriju nikako ne mogu da naučim. Još od osnovne škole sam slab iz istorije. Nije da me ne zanima, ali jednostavno ne mogu ništa da naučim. Probao sam svakakve metode. Zanima me sta biste mi Vi rekli? Kako da učim? Da bubam? Hvala!

4909
pre 12 godina

Odgovor savetnice:

Pitanje ti nije uopšte glupo. To je problem koji imaju mnogi učenici sa istorijom. Kao i mnogi što imaju problem sa matematikom, fizikom i drugim prirodnim predmetima, zato što ih ne razumeju. Sa istorijom je slično. Zato što svi imamo utisak da moramo sve istorijske činjenice i podatke da znamo napamet. Pa mislimo da se istorija i uči napamet.

Često i nastavnici otežavaju zato što traže tačne godine, mesta i imena. A tebi se čini da i nisi stvarno u stanju sve te informacije da držiš u glavi. To i nije čudo.

Jedini savet koji mogu da ti dam jeste da posmatraš istoriju drugačije. Kao neku priču o nekom događaju, kako se i zašto se nešto desilo. Recimo ako si čitao Gospodare prstenova, ili čak i ako nisi, ako si gledao film... To se isto može posmatrati kao opis istorijskih događaja, osim što je sve izmišljeno, a istorija iz škole nije. I tamo u filmu ima mnogo događaja, likova i obrta, a ipak mnogi tvoji vršnjaci znaju na izust šta i kako se dešavalo.

Isto tako, pokušaj da te istorijske događaje nekako živo zamisliš, jer oni su se zaista nekada desili... Nekada, ne tako davno. Zamisliš te istorijske ličnosti u glavi nekako življe, taj narod koji je ratovao, kuda i kako su išli, ko ih je vodio, koje su se zemlje i zašto sukobljavale. Nemoj da se fokusiraš na proste datume, činjenice i imena. Ako budeš pokušao da to zapamtiš kao neku priču, po mogućstvu zanimljivu, mnogi datumi i imena će se sami zapamtiti :) Verujem da i ako ne budeš znao sve datume, a umeo da ispričaš suštinu, da će nastavnik biti zadovoljan. 30 Jan 2009