Pitanje savetnici

Gde sve može da radi pedagog?

Možete li da mi kažete nešto više o pedagoškom fakultetu? Šta se polaže na prijemnom? Gde sve postoji pedagoški? Gde može da se radi sa pedagoškim fakultetom? Hvala...

13456
pre 12 godina

Odgovor savetnice:

Za pomoć i savet obratila sam se kolegi Vladeti, koji je pedagog po struci.

Kako je mi je on poslao opširan i informativan, a pre svega iskren mejl... Da ne bih ništa kvarila ja ću ti ga samo proslediti.

"..... Koliko ja znam, oko 80%, mozda čak i 90% diplomiranih pedagoga radi u školi (osnovnoj školi, gimnaziji, srednjoj školi, naravno i privatnim školama) i u predškolskim ustanovama - vrtićima (opet, i privatnim vrtićima).

Važno je da naglasim da su ta zaposlenja u svojstvu stručnih saradnika, dakle, to nisu nastavnici, niti vaspitači. Pedagog je osoba koja treba da pomogne nastavnicima i vaspitačima da rade svoj posao, pedagog pruža stručne savete, odnosno predlaže kako može da se unapredi rad.

- Izuzetak od ovoga bi bilo završavanje kraćeg kursa za upravo nastavnički rad - držanje nastave Građanskog vaspitanja.

- Najbolji studenti, koji su zainteresovani za dalji naučno-istraživački rad, zaposle se u Institutu, ili ostanu da rade na fakultetu.

- Koliko sam čuo, solidan broj diplomiranih pedagoga uključuje se u rad nevladinih organizacija, naročito onih koje se bave obrazovanjem.

- Daleko manji procenat zaposli se u medijima (televizija, novine), gde su zaduženi za obrazovni program.

- Pored toga, uvek je dobra opcija za one preduzimljive da pokušaju da otvore privatni vrtić (znam i za takve slučajeve), budući da, naročito u Beogradu, toga nedostaje.

- Jedna od poslednjih opcija koje mi padaju na pamet jeste čuvanje dece, što, jasno i nije baš pravi posao, mislim, za koji se studira 3-4 godine, ali ima neke veze. Ovo napominjem zato što postoji par mojih koleginica koje su sklopile baš solidan ugovor sa našim ljudima u inostranstvu, i ok je ispalo.

- Takodje, moguće da postoji šansa da se pedagog zaposli pri Ministarstvu unutrašnjih poslova (miliciji), za maloletničku delikvenciju, ili pri vojsci, mada nisam siguran da li bi morala da se obavi i neka manja dodatna obuka.

Ipak, istina je i da veliki broj pedagoga radi van struke

Eto, to je otprilike ono što znam i što mi je palo na pamet.

A sad ću da popišem:
- pedagog u školi,
- pedagog u vrtiću,
- nastavnik građanskog vaspitanja,
- istraživač u institutu,
- asistent na fakultetu,
- NVO,
- mediji,
- vlasnik privatnog vrtića,
- čuvanje dece,
- milicija, vojska (?),
- ostalo
 
Suština jeste da u ovom trenutku pedagozi nisu traženi kao možda neke druge profesije (npr. građevinci, ekonomisti, programeri), ali da ako se čovek pronađe u tome i bude malo vredniji, ima mogućnosti za lep posao."

Nadam se da je ovo dovoljno.

Pozdrav! Milena 24 Feb 2009