Savetnica

Koju srednju školu da upišem?

Pitanje:

Da li bih imala neki posao i koji posle saobraćajne škole a da ne moram da upišem fakultet? Da li bih mogla da upisem srednju vezano za programiranje i da li mi treba fakultet da bi me neko zaposlio? Da li je engleski jezik važan?

Odgovor:

Hvala ti na pitanju, odlično je što razmišljaš o različitim opcijama i prikupljaš informacije o njima. Generalno sve srednje stručne škole pripremaju učenike i za zaposlenje, a ne samo za nastavak školovanja. Na ovom sajtu: http://www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs/ možeš da pogledaš koja su to zanimanja koja su povezana sa različitim obrazovnim profilima  u srednjim školama. Na primer, saobraćajna škola je povezana sa zanimanjima kao što su mašinski tehničar motornih vozila, mehatroničar za transportne sisteme aerodroma, nautički tehničar, tehničar drumskog saobraćaja, tehničar PTT saobraćaja, tehničar vazdušnog saobraćaja i tehničar vuče. Na pomenutom sajtu možeš da pogledaš i obrazovne profile u oblasti elektrotehnike, koji u programu mogu imati i sadržaje vezane za programiranje. Generalno, za posao u oblasti programiranja se često više gleda radno iskustvo koje neko ima u vezi sa tim nego škola ili fakultet koju je osoba završila, mada naravno da ti i samo obrazovanje može pružiti dosta znanja i mogućnosti. Engleski jezik jeste velika prednost za posao programera/ke.
Pošto je mesto u kome je srednja škola smešteno verovatno takođe važno za tvoju odluku, predložila bih ti da istražiš koje su ti škole i obrazovni profili dostupni na adresi http://www.upis.mpn.gov.rs/Cir/Pocetna.
Ukoliko budeš imala još neko pitanje ili nedoumicu, slobodno mi piši.

27
02.08.2017
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.