Savetnica

Da li zbog mog ozbiljnog lošeg poznavanja matematike moram upisati privatan fakultet?

Pitanje:

Trenutno sam u srednjoj turističkoj školi, planiram da upišem neki fakultet za menadžment u turizmu, ekonomiju, finansije... Ali matematika mi jako loše ide još od osnovne i nikako ne mogu da je savladam dok ostali predmeti vezani za menadžment, marketing, ekonomiju itd. mi idu od ruke. Upisao bih državni Ekonomski ili FON ali na svakom državnom imam matematiku makar u 1. godini (negde i po 2 matematike) i plašim se da nikad neću moći da položim tu matematiku ni sa 6 jer ne znam, a spremanje matematike i zagrevanje stolice bi moglo da bude uzalud jer moje znanje tog predmeta je ravno nuli a na FON-u se polaže matematika. A ostale predmete bih nekako savladao, snašao bih se, učio... Da li zbog mog ozbiljnog lošeg poznavanja matematike moram upisati privatan fakultet?

Odgovor:

Mislim da je odlično što razmišljaš o različitim mogućnostima i što si istražio spisak predmeta na fakultetima koji te interesuju. To zaista jeste važna informacija. Dobro je i što si svestan svog trenutnog znanja iz matematike i toga da to eventualno, ukoliko ga dalje ne budeš unapređivao, može da ti predstavlja prepreku za uspešno polaganje prijemnog ispita i kasnije ispita na fakultetu. Međutim, takođe mislim da je veoma važno da ne odustaneš odmah, ukoliko su fakulteti koje si naveo oni koji želiš. Predložila bih ti da ipak prvo razmisliš o tome da li je moguće da se ipak pripremiš za prijemni ispit iz matematike. Na Fakultetu organizacionih nauka je moguće i da polažeš prijemni ispit koji se sastoji i od testa matematike i od testa opšte informisanosti. Takođe, postoji i opcija da na prijemnom ispitu za Ekonomski fakultet da ne polažeš matematiku ili da ne polažeš samo matematiku (ovde možeš pogledati sadržaj prijemnog ispita na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, ovde za Ekonomski fakultet u Subotici a ovde za Ekonomski fakultet u Kragujevcu, ovde u Kosovskoj Mitrovici a ovde u Nišu). Takođe bih ti preporučila da pogledaš koji je to nivo znanja iz matematike koji se očekuje, kako bi jasno znao kako da se pripremiš (na primer, ovde možeš pogledati zadatke iz matematike na Fakultetu organizacionih nauka). Pored ovoga, možeš svakako da pogledaš i privatne fakultete, ali bih ti i tu predložila da detaljno pogledaš spisak predmeta i znanja i veštine koja bi mogao da stekneš.
Slažem se sa tobom da je pored prijemnog ispita potrebno i da budeš spreman za predmete na fakultetu. Međutim, mislim da ne treba potpuno da se obeshrabriš. Nekada se kaže da nekom više a nekom manje ide matematika, međutim to zaista nije ključno za savladavanje sadržaja iz matematike u školi i na fakultetu. Ključno je zaista učenje i ulaganje truda da bi se steklo znanje u ovoj oblasti. Možda će ti biti malo teže ako do sada nemaš osnove iz matematike, pošto je matematičko znanje takvo da se naslanja jedno na drugo. Međutim, to ne znači da je nemoguće, već jedino da bi sada trebalo da uložiš više vremena i truda kako bi to postigao. Možda samo treba da promeniš pristup učenju ili da potražiš dodatnu pomoć od starije osobe ili vršnjaka u učenju. Istraživanja pokazuju da ponekad osobe razviju i posebnu vrstu straha u vezi sa matematikom, koji im onda dalje otežava da napreduju iako bi to mogli.
Naravno, ako odlučiš da ne želiš da se baviš matematikom i da te to ne interesuje i to je u redu i treba da u odnosu na to da doneseš odluku, samo bih ti predložila da razmisliš da li postoji još neka opcija kojom bi bio zadovoljan.

1220
02.08.2017
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.