Pitanje savetnici

Da li je SAT test baš toliko težak?

Idem u 4. razred srednje škole. Odlična sam učenica, a uz to treniram odbojku već 8 godina i ide mi veoma dobro. U toku sam prijavljivanja za studiranje u Americi (sportska stipendija), engleski mi dobro ide (ali školski eng. ) ono što me brine je polaganje SAT testa. Na Vašem sajtu sam pročitala da to nije jedino mjerilo za upis. Napisala sam i esej i poslala Adminu i treneru sa kojima sam u kontaktu. Da li imate neki savjet kako da se pripremim za polaganje testa koji je 2. maja. Kako da ''oživim'' engleski jezik. Jer baš me je strah, ako ne položim, šta onda, da li će me primiti... Šta da radim. Baš me hvata neka nesigurnost i gubitak samopuzdanja. A uz to kome god sam se obratila od prijatelja ili profesora, svi me plaše time kako je to toliko težak test da nema šanse da ga položim. Unaprijed zahvalna.

1122
pre 12 godina

Odgovor savetnice:

Prvo bih rekla da ti koji te plaše nisu u pravu i da to što rade nije fer, u najmanju ruku. Odličan si đak i uz to uspevaš profesionalano da se baviš odbojkom, a ja znam koliko to nije lako. Prema tome ne dozvoli da te iko spušta, ni ti sama sebi ne dozvoljavaj da padneš. Ako se kojim slučajem desi da ga ne uradiš najbolje, ne znači da te neće primiti. A i to ti neće biti poslednja šansa. Prema tome samo pozitivno dok to traje.
 
Što se testa tiče, pročitala si i sama. To su pisali ljudi koji se time bave svakodnevno, takođe tamo piše da možeš za bilo kakvu pomoć da im se obratiš, pa ti savetujem da im se slobodno javiš i pitaš ih isto što i mene.
 
Onoliko koliko ja znam, to je standardizovan test koji je namenjen i samim američkim đacima. To je kao da polažeš neku maturu, više predmeta, ali sve naravno na engleskom. Tako da možda nije loše da vežbaš predmete koji se polažu, da ih vežbaš na engleskom. Pre svega matematiku i naravno sam engleski jezik.
 
I to što piše da to nije jedino merilo to je sigurno tačno. Posebno za "students atlets" zato što žiri razmatra sve delove tvoje aplikacije. Jako je bitno i motivaciono pismo i ako je moguće da obezbediš pismo svog trenutnog odbojkaškog trenera... Pismo o tvojim sportskim i ljudskim kvalitetima. Oni to vole, takođe i nekog tvog drugog nastavnika iz škole, profesora fizičkog i još nekog predmeta. Ali, je jako bitno da ne pišu samo hvalospeve o tebi nego konkretne istinite i dobre detalje o tebi kao osobi i učeniku. U smislu: zašto bi ta škola trebalo baš tebe da primi... Šta će dobiti ako ti budeš deo njihovog tima.
 
Nadam se da je ovo pomoglo.
Ako ne piši opet.
Srećno! 24 Feb 2009