Pitanje savetnici

Da li postoji neki test koji bi mi pomogao da odlučim šta da studiram?

Da li postoji neki test koji bi mi pomogao da odlučim šta da studiram?

1056
pre 12 godina

Odgovor savetnice:

Ako odeš kod svog psihologa u gimnaziji, on ili ona će sigurno imati neki test koji donekle može da ti pomogne. Takođe, Nacionalna služba za zapošljavanje još uvek zakazuje razgovore i sastanke đacima i pomaže u izboru fakulteta, uz pomoc testova - međutim, tamo su velike gužve i zakazuje se unapred, tako da ako si vec 4. godina, to onda možda i nije rešenje. Testova ima dosta i različiti stručnjaci vole različite testove, neki jedne a drugi neke druge. Svi ti testovi, koji valjaju, mogu da se rade samo uz pomoć profesionalca, psihologa, i on je taj koji će ti protumačiti rezultate. Ostali testovi nemaju dijagnostičku moć, tj. nismo sigurni šta u stvari testiraju.

Moje je mišljenje da testovi koliko god da su dobri, a oni koje imaju psiholozi su najbolji, ne mogu u potpunosti da ti pomognu. I da učenici i ljudi ne budu obično zadovoljni rezultatima, zato što su dosta opširni i neodređeni. Što je osoba pametnija i inteligentnija, a većina vas u gimnazijama jeste, odgovori su sveobuhvatniji. Tako da mislim da ne treba previše da očekuješ.

Svakako je dobro da odeš i testiraš se, i možda u tvom slučaju bude apsolutno korisni i ja ne budem u pravu, i proceniš sama rezultate. Ali kada već odeš tamo i testiraš se, onda mislim da je pravi trenutak da pokušaš razgovorom sa psihologom da pronađeš pravi izbor za sebe i da taj test iskoristiš samo kao povod za razgovor. Mnogi učenici ne vole da idu kod psihologa jer to dozivljavaju kao kaznu za loše ponašanje ili da tamo idu samo neki koji imaju probleme. Ali psiholozi su u stvari tu da pomažu normalnim ljudima sa svakodnevnim problemima i dilemama. A izbor fakulteta je upravo to, ali jako bitna dilema u životu pojedinca.

Ako, iz nekog razloga, ne voliš ili ti nije prijatno da ideš kod psihologa u svojoj školi, možda možeš u školu kod nekog druga/drugarice koji ima pozitivno iskustvo. I svakako je bitno da se pripremiš za taj razgovor. Da kažeš koje su tvoje dileme, da postaviš neka konkretna pitanja, u vezi sa zanimanjem i fakultetom, jer to je ono što će on/ona sigurno znati. I koliko god ti se ta pitanja činila nebitnim ili glupim, postavi ih.