Pitanje savetnici

Test opšte informisanosti za upis na psihologiju u Beogradu i Novom Sadu

Četvrta sam godina srednje škole i planiram da upišem psihologiju. Zanima me da li je prijemni ispit ovde teži ili lakši nego u Beogradu? Posebno test opšte kulture za koji sam čula da je ove 2018 godine bio neverovatno težak i da je svake godine sve teži i teži...Da li negde online postoje prethodni testovi sa fakulteta u Novom Sadu?

8840
pre 5 godina

Odgovor savetnice:

Super je što si odlučila šta ćeš da upišeš. Teško je reći da li je prijemni ispit negde teži ili lakši. Zaista ne bih znala da ti dam konkretan odgovor, jer je to individualno. Istina je da prijemni na Filozofskom važi za jedan od najtežih baš zbog testa opšte kulture, ali ipak studenti uspevaju da ga polože, pa zašto ne bi i ti pokušala ;) Razlika je u tome što na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu nema negativnih poena na prijemnom ispitu, dok ih u Beogradu ima. U poslednje četiri godine minimum bodova na testu opšte informisanosti kod upisanih studenata na psihologiju u Novom Sadu bio je 4,5, dok je u Beogradu znatno više bodova iz ovog testa bilo potrebno da bi se upisalo.

Konkurencija je zaista velika na oba fakulteta. Moj savet ti je da kao i svi, pokušaš da naučiš literaturu iz psihologije najbolje što možeš kako bi tu imala dosta poena. Test informisanosti je jednostavno to što mu ime kaže i ne postoji posebna priprema. Na sajtu fakulteta u Novom Sadu sam videla da Odsek za psihologiju organizuje pripremnu nastavu za prijemni ispit, pa ti možda može biti od pomoći ukoliko imaš mogućnost da pohađaš.

Pronašla sam primere testova opšte informisanosti za Filozofski fakultet u Beogradu, na sajtu fakulteta. Možeš ih pronaći ovde. Primere pitanja sa prijemnog za psihologiju u Nišu možeš pronaći ovde. Na linkovima imaš prilike i da uradiš testove i proveriš svoje znanje. To će ti sigurno biti dobra priprema i steći ćeš okvirnu sliku o nivou svoje opšte informisanosti.

Ako možeš i ako se termini ne budu poklapali, možda nije loša opcija da konkurišeš i polažeš prijemni na oba fakulteta.