Pitanje savetnici

Želim da upišem novinarstvo, ali nemam podršku u tome. Da li da sledim svoje snove?

Zdravo. Otkako znam za sebe želela sam da upišem FPN - novinarstvo, međutim, sve više se dvoumim zbog situacije u državi, a i zato što mi ljudi oko mene ne pružaju podršku. Razmišljala sam i Fakultetu bezbednosti ili Pravnom, ali ništa me od toga specijalno ne zanima. Jednog dana ipak želim da imam i porodicu i decu kojoj bih da omogućim normalan život u Srbiji. Imam tri pitanja. Da li je pametnije da sledim svoje snove i budem uporna ili da idem nekom ,,sigurnijom,, putanjom. I da li je situacija sa novinarstvom baš tako loša? I ako biste mogli da mi kažete koliko je sličan smer socijalni rad na FPN-u, gde bih mogla sa njim da radim?

1041
pre 5 godina

Odgovor savetnice:

Razumem tvoju brigu po pitanju novinarstva, a i onoga što mi nazivamo „normalan“ život. Pre svega, trebalo bi da budeš svesna toga da nijedan fakultet, koliko god perspektivan bio, ne garantuje zaposlenje odmah po završetku. Tržište rada je izuzetno dinamično i zahteva veliki broj veština koje se ne mogu steći samo na fakultetu. Tvoje zaposlenje jednog dana će zavisiti od tvog sopstvenog truda i rada i van fakulteta. Za koji god fakultet da se odlučiš, dobro bi bilo da već tokom studija počneš da se angažuješ u oblastima koje te zanimaju, da pohađaš različite kurseve, seminare, volontiraš, obavljaš prakse i slično. Na taj način ćeš steći određeno radno iskustvo koje će te izdvojiti iz mase studenata koji samo uče i čekaju na zaposlenje. To se odnosi i na žurnalistiku. Jeste da danas novinari i ne moraju da imaju diplomu da bi se time bavili, talenat je najvažniji, ali ako imaš i diplomu i talenat, u prednosti si u odnosu na ostale. Takođe, tako imaš i veću mogućnost za napredovanje u okviru struke i možda dolazak do nekih viših pozicija.

Predlažem ti da pogledaš u našoj bazi ovde odgovore koji se odnose na novinarstvo i bliže se upoznaš sa mogućnostima za zaposlenje. Takođe, pogledaj odgovor na vrlo slično pitanje tvom ovde.

Ne postoji odgovor šta je pametnije. Uglavnom se svi trudimo da pronađemo neku sredinu – i da radimo ono što volimo, i da naravno, za to budemo solidno plaćeni. Svi težimo tome. Svakako je moj savet da se razmisliš šta je ono što zaista voliš i u čemu uživaš. Jer ako budeš studirala nešto što ne voliš samo zato što je perspektivno, ceo život ćeš ići na posao nezadovoljna i samim tim je vrlo verovatno da će ti i efikasnost biti manja.

Studije socijalne politike i socijalnog rada nisu slične žurnalistici. To su u potpunosti drugačiji smerovi u odnosu na ono čime bi se bavila, tj. u odnosu na opis posla koji bi obavljala. Gde sve možeš da radiš po završetku ovog smera pogledaj na njihovom sajtu ovde, kao i u našoj bazi ovde.

Razmisli koji je smer tebi bliži. Pogledaj i spiskove predmeta i razmisli u čemu bi više uživala da učiš i šta bi ti bilo lepše da radiš.