Pitanje savetnici

Tehnološki fakultet u Novom Sadu

Zdravo, sada krećem u četvrti razred srednje ekonomske škole, i razmišljam da upišem Tehnoloski fakultet u Novom Sadu. Razmišljam izmedju 3 smera: prehrambena biotehnologija, inženjerstvo ugljenohidratne hrane i kontrola kvaliteta. Htela bih da mi objasnite razliku između ovih smerova, šta ću kasnije raditi i da li će da mi bude problem to što nisam imala fiziku i hemiju 4 godine. Unapred hvala

1205
pre 5 godina

Odgovor savetnice:

Sa smerovima ćeš najbolje da se upoznaš ako pročitaš date opise na njihovom sajtu, koje možeš pronaći na sledećim linkovima:

Prehrambena biotehnologija.Zvanje po završetku ovog smera je diplomirani inženjer iz uže naučne oblasti Biotehnologije.

Inženjerstvo ugljenohidratne hrane. Zvanje po završetku ovog smera je diplomirani inženjer iz uže naučne oblasti Prehrambeno inženjerstvo.

Kontrola kvaliteta. Zvanje po završetku ovog smera je diplomirani inženjer iz uže naučne oblasti Prehrambeno inženjerstvo.

Obavezno pročitaj opise modula u okviru ovih linkova. O zanimanju biotehnologa možeš bliže da se informišeš ovde, a prehrambenog tehnologa ovde.

Mogućnosti za zapošljavanje su slične sa svim smerovima. Diplomci Tehnološkog fakulteta uglavnom rade u poljoprivrednim preduzećima, proizvodnim firmama, u kompanijama za preradu i proizvodnju hrane, u institutima, laboratorijama, državnim organima za praćenje i kontrolu kvaliteta hrane i slično. Za koji smer ćeš se odlučiti zavisi od tvojih ličnih preferencija.

Za prijemni ispit možeš da biraš da li ćeš da polažeš matematiku ili hemiju. Pretpostavljam da bi tebi više odgovarala matematika, s obzirom da si taj predmet imala u srednjoj školi. Međutim, hemija je glavni predmet na svim ovim programima. Mislim da to što nisi imala hemiju u srednjoj školi možeš da nadoknadiš uz dosta svog truda i rada. Verujem da uz dodatno angažovanje možeš da postigneš da pratiš nastavu na fakultetu bez velikih teškoća. Možeš da uzmeš dodatne časove iz hemije, a fakultet nudi i pripremnu nastavu za prijemni ispit, pa ne bi bilo loše da je pohađaš čak i ako odlučiš da polažeš matematiku. Na sajtu takođe u odeljku nastavni program možeš da pogledaš šta svaki predmet pokriva. Npr. ovde pogledaj šta se sve uči iz predmeta Opšta i neorganska hemija. Istraži opise svih predmeta kako bi procenila koliko ti je gradivo blisko i da li možeš sebe da zamisliš da učiš to tokom studija, a kasnije i da se time baviš. Dobro bi bilo i da popričaš sa nekim ko ima malo više dodira sa hemijom, kako bi stekla jasniju sliku o tome koliko bi ti bilo zahtevno da nadoknadiš ono što si propustila tokom srednje škole.