Pitanje savetnici

Pravo na Visokoj školi za ekonomiju i preduzetništvo ili Pravni fakultet?

Kakvo je Vaše mišljenje o Visokoj školi za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo Beograd? Čuo sam da od ove godine imaju i smer Pravo, pa me zanima šta mislite o tome. Da li vredi završavati to ili je bolje Pravni fakultet, jer ovo je ipak visoka škola i nisam siguran kako ce poslodavci gledati na to.

880
pre 5 godina

Odgovor savetnice:

U pravu si, Visoka škola za ekonomiju i preduzetništvo ima od prošle godine osnovne studije prava, koje traju četiri godine i mogućnost za nastavak master studija. 

Razumem u potpunosti tvoju nedoumicu, međutim, na to pitanje je teško odgovoriti. Nije moguće unapred znati kakav će stav poslodavci imati, pogotovo što je to sada novi smer. Ono šo jeste činjenica je da je Pravni fakultet nekako poslodavcima sigurna varijanta da mladi poseduju znanje koje je njima neophodno. Međutim, uvek postoje poslodavci koji će pre ceniti tvoj aktivan rad tokom studija u odnosu na to koji fakultet si završio. Dakle, ako npr. upišeš Visoku školu za ekonomiju i preduzetništvo, i već tokom studija počneš da volontiraš u struci, ideš na prakse ili se čak honorarno baviš poslovima u struci, veliki broj poslodavaca će pre to gledati. Kada pošalješ CV na neki konkurs, između tebe koji već poseduješ određeno iskustvo i npr. nekoga ko je završio Pravni fakultet a nije ništa radio, verujem da bi se odlučili da tebe pozovu na intervju. Međutim, ima i onih koji kada raspišu konkurs za pravnike, traže da imaju završen baš Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Može da se desi da neki poslodavci budu skeptični prema diplomi, ali ako ti imaš dovoljno znanja koje možeš da opravdaš na intervjuu, nema razloga da te ne zaposle. Većina poslodavaca sada traži posvećene, vredne mlade ljude koji žele da rade i da se usavršavaju i ne fokusiraju se u potpunosti na diplomu. 

Izbor je samo tvoj, ali bi trebalo da budeš svestan činejnice da ćeš sa bilo kojim drugim pravnim fakultetom morati malo više da se dokazuješ u odnosu na one sa završenim Pravnim fakultetom. Ako si vredan, radan, i spreman na dodatno usavršavanje, verujem da ti to neće biti problem.