Pitanje savetnici

Da li može da se radi posle osnovne obuke za policiju, sa solidnom platom, ili je bolje da upišem Policijsku Akademiju?

Treba mi savet. Treća sam godina srednje škole (gimnazija, opšti smer) i planiram da upišem policiju. Moje pitanje je da li može da se radi posle osnovne obuke za policiju, sa solidnom platom, ili je bolje da upišem Policijsku Akademiju?

1323
pre 5 godina

Odgovor savetnice:

Posle obuke u Centru za osnovnu policijsku obuku, u obavezi si da 5 godina radiš za Ministarstvo unutrašnjih poslova. Kolika je plata ja zaista ne znam da ti kažem. Verujem da i tu plata zavisi od pozicije i godina iskustva. Kako odmiču godine radnog staža i tvoje odgovornosti se povećavaju, ako se svojim trudom i zalaganjem pokažeš u službi, verujem da će ti se i plata povećavati.
Kriminalističko-policijska akademija osposobljava studente takođe za rad u Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali na višim hijerarhijskim položajima. Takođe, studenti imaju mogućnost zaposlenja i u drugim državnim organima, organizacijama i nedržavnim objektima. Razlika je takođe što imaš mogućnost usavršavanja, npr. na master ili specijalističkim studijama i dalje doktorskim, ukoliko budeš želela da se baviš istraživačkim radom u ovoj oblasti. Jedna od prednosti u odnosu na Centar za osnovnu obuku jeste i što možeš uže da se specijalizuješ za neku oblast kada odabereš smer.
Kao što možeš da zaključiš, završetak akademije ti pruža mnogo više mogućnosti za dalji razvoj, kao i zaposlenje. Šta ćeš odabrati, zavisi samo od tebe i tvojih afiniteta i ambicija.