Pitanje savetnici

Ne mogu da odlučim šta da upišem

Završavam srednju školu za 3 meseca, a ja još ne mogu da odlučim koji fakultet da upišem. Konstantno menjam mišljenje. Najgore je to što mi je dosta toga zanimljivo, ali ne do te mere da bih se time bavila. Prirodne nauke (konkretno hemija) mi idu sasvim solidno, ali to nije ono u čemu se vidim previše. Što se društvenih nauka tiče, nikad mi nije bio problem da ih učim, ali za šta god se odlučim, a istražim malo više, dodjem do saznanja da se posao ne nalazi tako lako. Totalno sam izgubljena i vreme ide, a ja ne znam čime da se vodim pri odabiru fakulteta.

1046
pre 5 godina

Odgovor savetnice:

Razumem da si zabrinuta jer se približava period prijemnih ispita, i slažem se da je vreme da doneseš odluku šta bi mogla da studiraš kako bi mogla da počneš da se pripremaš za prijemni. 
S obzirom da nisi sasvim sigurna čime bi volela da se baviš, hajde da, za početak, uradiš testove na našem portalu. Kada uradiš sva tri testa, sistem će ti u odnosu na tvoje odgovore ponuditi zanimanja koja bi mogla da ti budu interesantna, kao i fakultete na kojima bi mogla da stekneš obrazovanje vezano za ta zanimanja. Testove možeš pronaći ovde.
Lepo je što istražuješ određena zanimanja i koliko su tražena. Moj savet ti je samo da obratiš pažnju iz kojih izvora dobijaš te informacije. Da li su to samo priče tvojih poznanika, ili si istraživala i zvanične podatke o traženosti određene struke. Pogledaj sajtove sa oglasima za posao kako bi videla šta je ono što je danas traženo. U svakoj struci ima i zaposlenih i nezaposlenih. Mnogo mladih misli da samo završetak fakulteta treba da garantuje posao, međutim, situacija kod poslodavaca je drugačija. Diploma jeste prednost, ali je takođe bitno i neko znanje i iskustvo koje se stiče tokom studija. Ako budeš volontirala u struci, išla na prakse i seminare koji su od značaja za tvoju oblast, povećaćeš sebi mogućnost za zaposlenje jer ćeš time pokazati da si vredna i radna i da želiš da ulažeš u svoje znanje i napreduješ.
Ako budeš želela, možemo da prodiskutujemo o tvojim rezultatima i određenim zanimanjima koja ti se budu svidela kada budeš dobila rezultate. Nadam se da sam ti bar malo pomogla.